biznis
0

Rafinerija nafte u Brodu povećava izvoz

SRNA
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac rekao je da je privatizacija naftne industrije RS najznačajniji projekat u posljednjih 30 godina i da će ulaganja u Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu omogućiti planove za povećanje izvoza na tržišta EU za 20 odsto.

Puhalac je istakao da je od novembra, otkad je Rafinerija nafte počela da radi, prerađeno oko 400 000 tona sirove nafte, da radi oko 1.500 ljudi i da tržište BiH dobija derivate koji su domaći proizvod izuzetnog kvaliteta.

''Ulaganja u ovu rafineriju omogućiće povećanje prihoda za oko 2,5 puta, zapošljavanje novih 50 radnika i planove za povećanje izvoza na EU tržišta za 20 odsto'', rekao je Puhalac.

On je naveo da neki nedobronamjerni pokušavaju da ospore važnost i rezultate privatizacije naftne industrije, ali da činjenice pokazuju da je privatizacija urađena u pravom trenutku.

Puhalac je istakao da su u ovoj godini planirana značajna ulaganja u Rudnik ''Gacko'', remont Termoelektrane ''Ugljevik'', te izgradnju malih hiroelektrana na Bosni i na Bistrici.

On je rekao da je ''Elektroprivreda RS'' pokazala u toku prošle godine da može da ostvari dobar poslovni rezultat, istakavši da je proizvodnjom od 5.088 gigavat-časova plan proizvodnje za prošlu godinu potpuno ispunjen.

Govoreći o problemima sa ''Elektroprenosom BiH'', Puhalac je rekao da, nažalost, ni poslije više sastanaka održanih između resornih ministara, rješenje nije na vidiku, te dodao da će ovih dana biti upućen poziv za sastanak federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Vahidu Heći kako bi se još jednom pokušalo naći rješenje koje će pratiti zaključke sa posljednje Skupštine akcionara.

''Prijedlog RS ide u pravcu usaglašavanja akata društva sa Zakonom o prenosnoj kompaniji, zaštite kapitala akcionara i ulaganja u skladu sa strukturom kapitala'', rekao je Puhalac.