Konjic
0

Radovi na gradnji mosta Čelebići - Lisičići

FENA
Već sedam dana radnici sarajevskog preduzeća ŽGP nalaze se na gradilištu mosta Čelebići - Lisičići, za koji je temeljac postavljen 7. januara 2008. godine. Od ukupno dvanaest, do sada je napravljeno devet stubnih mjesta, a dužina mosta iznosit će 544 i širina 9.80 metara.
  • U toku je postavljanje armature dijela rasponske konstrukcije između stubova jedan i dva, na koju je prethodno navučen čelični dio konstrukcije, a sutra, na taj raspon, koji iznosi 32 metra, radiće se betoniranje, rekao je za Fenu rukovodilac gradilišta Dževad Djana.

Ovaj najduži most koji se gradi u BiH poslije rata, koštat će 17,5 miliona KM, gradnja će trajati 36 mjeseci, a investitor je Elektroprivreda BiH. Kooperanti izvođaču radova ŽGP-u na ovom značajnom objektu su konjička preduzeća "Rad" i "Bujice", sarajevska Hidrogradnja i mostarski HP investing, a za čeličnu konstrukciju zaduženo je "Metalno" iz Zenice.

Stanovnici Lisičića, Nevizdraka, Buturović polja i drugih okolnih mjesta na desnoj strani Jablaničkog jezera, ovaj most čekaju više od 50 godina i konačno će direktno biti povezani s magistralnim putem M 17.