biznis
0

Radojičić: Pomoći domaćim proizvođačima vina u stvaranju prepoznatljivog brenda

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je u narednom periodu priključivanja BiH Evropskoj uniji neophodno odrediti poziciju naše zemlje i kada je u pitanju poljoprivreda i domaći proizvođači vina.

Naglasio je i da predstavnici vlasti trebaju pružiti uvjete za razvoj proizvođačima vina, davanjem koncesija, podsticajnom politikom, manjim kamatnim stopama kredita i posebno uključiti se u promociju tih proizvoda da bi oni postali prepoznatljiv brend u svijetu.

Radojičić je, nakon razgovora sa Zoranom i Radovanom Vukojem, predstavnicima vinarije ''Vukoje'' iz Trebinja, koja je dobitnik Zlatne zvijezde za kvalitet vina na ovogodišnjem sajmu u Parizu, kazao i da je to prva nagrada te vrste koja je otišla nekoj vinariji istočno od Beča, što je izuzetno priznanje za domaću proizvodnju i nešto čime se RS i BiH može pojaviti kao brendom.

Naglasio je da državni organi moraju učiniti sve što je potrebno radi podizanja domaće proizvodnje ne samo kvantitetom već i kvalitetom.

"Radi se o jednom od proizvoda koji može biti zaštitni znak RS-a i BiH, te svojim kvalitetom može mnogo da uradi za našu promociju u svijetu i za turizam i ugostiteljstvo", rekao je Radojičić.

Prioritet Vinarije "Vukoje", kazao je Zoran Vukoje, jeste završetak poslova na podizanju novih vinograda s već prepoznatljivim sortama te vinarije, ali i nekim svjetskim što je velika investicija u čemu očekuju i podršku Ministarstva poljoprivrede RS-a.

Radovan Vukoje je istaknuo da im u njihovom poslu mnogo znači podrška RS-a, precizirajući da su od Vlade dobili koncesiju na 20 hektara zemljišta na kojem su posadili 90.000 novih loza s kojih se očekuju i nove sorte.

Podrum "Vukoje" se već 25 godina bavi ograničenom proizvodnjom alkoholnih pića i vina i osvojili su 50 zlatnih medalja na različitim sajmovima od kojih su najznačajnije one dobijene u Milanu, Briselu, Beogradu, Zagrebu, te sada u Parizu, koja je od najvažnijih jer dolazi iz Francuske, koja je prva zemlja po kulturi i proizvodnji vina.