biznis
0

Radnicima Preventa nisu produženi ugovori

FENA
Kroz smanjen broj narudžbi Prevent u BiH već osjeća posljedice globalne finansijske krize i njenog efekta na autoindustriju.

"Kako bi zadržali ekonomsku stabilnost i pozitivno poslovanje, donijeta je odluka da se određenom broju radnika koji nisu u stalnom radnom odnosu ne produže ugovori, te da sačekamo daljnji razvoj situacije", izjavio je Feni rukovodilac sektora za odnose s javnošću ASA Holdinga Vedran Peršić.

"Međutim, kako su se pokazali kao vrijedne i pouzdane kolege, na njih računamo čim dođe do stabilizacije tržišta", dodao je Peršić.

Poslovni potezi koji su, prema njegovim riječima, povučeni pokazali su da je Prevent u mogućnosti da se prilagodi promjenama na tržištu i da održi finansijsku stabilnost, kroz optimalizaciju troškova proizvodnje u cilju održavanja konkuretnosti proizvoda na svjetskom tržištu.

"Samo stabilne kompanije mogu privući nove projekte, a planovi Preventa su vrlo ambiciozni u narednoj godini uz zadržavanje liderske pozicije u industriji", kazao je Peršić.

Prevent zapošljava 2.700 radnika i treći je najveći bh. izvoznik poslije Aluminija d.d. Mostar i Arcelor Mittala iz Zenice. Ima proizvodne pogone u Visokom, Goraždu, Zenici, Jelahu i Vogošći gdje je vlasnik 42 posto tvornice Volkswagen Sarajevo.