biznis
0

Radnici "Tuzlaputeva“ najavljuju blokadu puta Tuzla - Doboj

FENA
Oko stotinu radnika firme "Tuzlaputevi“ potpisalo je u petak peticiju u kojoj za ponedjeljak najavljuju blokadu puta Tuzla - Doboj u mjestu Šički Brod.

Kao povod za donošenje ovakve odluke navode tešku situaciju u preduzeću, s posebnim osvrtom na neuplaćivanje doprinosa za zaposlenike. Ukazali su i na neprovođenje zakonitosti odgovarajućih institucija i poslodavca firme Cestopromet Maribor (CPM), u vezi sa, kako tvrde, enormnom pljačkom u toj firmi.

"Svi radnici Tuzlaputeva koji su prešli u firmu CPM dobili su otkaz krajem prošlog mjeseca. Oni sada od poslodavca traže da ispuni uslove, odnosno da uplati doprinose i isplati zaostale lične dohotke, u protivnom slijedi blokada puta Tuzla - Doboj. Stotinu radnika blokirat će put na Šićkom Brodu, u vremenu od 10 do 12 sati, a možda i duže. Radnici su gladni, samo želimo da se naši uslovi ispune“, ističe Azra Imamović, predsjednica Štrajkačkog odbora Tuzlaputeva.

Podršku radnicima je pružio i direktor firme Zdravko Nikolić. Kaže da su radnici obespravljeni te dovedeni na rub egzistencije.

"Podržavam radnike u namjeri da blokadom puta ostvare svoje ciljeve", ističe Nikolić.

Zbog svega toga radnici insistiraju na sastanku sa predstavnicima Vlade TK-a od koje očekuju pomoć.