{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici novozelandske kompanije rade četiri dana u sedmici, rezultati su odlični

Klix.ba
22.7.2018. u 19:39
130
39
Radnici novozelandske kompanije rade četiri dana u sedmici, rezultati su odlični
130
 
Kompanija "Perpetual Guardian" iz Novog Zelanda testirala je četverodnevnu radnu sedmicu, a s obzirom na to da se eksperiment pokazao kao veoma uspješan odlučila je ovu praksu dugoročno primjenjivati.
Iz kompanije "Perpetual Guardian" kažu da su zbog jednog radnog dana manje u sedmici, svi radnici pokazali veću produktivnost, manji nivo stresa i bolji balans između privatnog i poslovnog života.

Više od 240 uposlenika ove kompanije je za vrijeme trajanja eksperimenta (od početka marta do kraja aprila) plaćeno kao da rade pet dana u sedmici.

"Bila je to samo teorija, nešto što sam želio pokušati jer sam htio stvoriti bolje orkuženje za moj tim. Počašćen sam što je moj tim ovako odgovorio na eksperiment", rekao je osnivač kompanije Andrew Barnes.

U istraživanju koje je provedeno prošle godine samo 54 posto ispitanika reklo je kako bez problema balansira između privatnog i poslovnog života. Nakon uvođenja četverodevne radne sedmice taj procenat porastao je na 78 posto.

Stres na poslu bio je manji za 7 posto, a svaki tim je u prosjeku bio produktivniji za 20 posto.

Jarrod Haar, profesor na Tehnološkom univerzitetu u Aucklandu, rekao je kako bi ovaj eksperiment mogao biti model za druga radna mjesta te kako bi mogao postati revolucionarni način rada.

Andrew Barnes je preporučio odboru svoje kompanije da četverodnevnu radnu sedmicu počnu dugoročno primjenjivati. Osim toga, naglasio je kako bi ovaj primjer mogao poslužiti kompanijama širom svijeta.

"Za jedan radni dan manje dobit ćete motivisanu, stimulisanu i lojalnu radnu snagu", poručio je Barnes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: