Bugojno
0

Radnici I.C.P.-a blokirali preduzeće

FENA
Radnici bugojanske firme I.C.P. danas su blokirali ulaz u preduzeće zahtijevajući od rukovodstva i vlasnika, holandskog državljanina Bernardusa de Vriesa, da im isplate sedam plaća i reguliraju sve obaveze prema njima.

Radnici, koji su u štrajku od 31. augusta, ogorčeni su i na rad inspekcijskih i poreznih organa, koji su, po njihovim riječima, konstatirali kriminal i razne malverzacije u preduzeću a da nakon toga ništa nisu poduzeli.

  • Svi naši apeli odgovornima nisu imali nikakvog efekta. Paradoksalno je da iza cijelog projekta stoji Vlada Holandije. Mi smo se u više navrata obraćali za pomoć ambasadi ove zemlje, ali nismo dobili nikakav odgovor. Stanje će se dodatno pogoršati jer će za petnaestak dana isteći ugovori za osam radnika, čime će se broj ukupno otpuštenih povećati na 16. U pitanje će doći i rad sindikalne organizacije - kazao je Feni Jahijat Karabeg, jedan od onih koji će s novom godinom ostati bez posla.

Dodaje da radnici nemaju ništa protiv otkaza, ali da u tom slučaju poslodavac mora ispuniti sve obaveze prema njima.

Blokada I.C.P. bit će nastavljena, a kao mogućnost najavljen je i štrajk glađu. Cilj radnika je da njihovi vapaji konačno dođu do krivaca za situaciju u kojoj su se našli posljednjih mjeseci.

Istovrememeno, artikli koje pet-šest trenutno zaposlenih proizvode šalju se na doradu u jednu tvornicu u Poljskoj, čiji je vlasnik, po saznanjima radnika, spomenuti Holanđanin.