Sporan Pravilnik o platama
0

Radnici Elektroprenosa BiH dobili milionske tužbe

SRNA
Nekoliko desetina radnika, od ukupno 800, koliko je tužilo "Elektroprenos BiH" zbog kršenja Pravilnika o radu i platama, dobilo je presude, tako da će se ova jedina zajednička kompanija najvjerovatnije suočiti sa odštetnim zahtjevom od više od 12 miliona KM plus kamate, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broj.

Oko 800 radnika iz FBiH, koji su za razliku od kolega iz RS učestvovali u tužbi zbog spornog Pravilnika o platama, po svemu sudeći, dobiće od 10.000 do 25.000 KM plus zatezne kamate.

Na presudu Suda BiH, koja je donesena u korist radnika, Uprava "Elektroprenosa" se žalila, tako da se čeka još odluka Apelacionog vijeća, koja će, prema riječima sindikalnih vođa iz "Elektroprenosa, takođe, najvjerovatnije biti u njihovu korist.

Sindikalne vođe ove kompanije iz FBiH tvrde da su dobili već desetine presuda, te da su ih tužili jer već pet godina unazad Uprava ne poštuje Pravilnik o radu i platama, te da su im primanja u tom periodu bila manja za oko 25 odsto. 

Radnici iz RS, njih oko 600, nisu učestvovali u ovim tužbama jer, kako kažu, trebalo je uraditi sve da to ne dođe do suda, odnosno da je trebalo s menadžmentom kompanije razgovarati i tražiti rješenja.

Drago Malešević, predstavnik Sindikata radnika iz RS u ovoj kompaniji, kaže da će oni čekati da čitav proces bude okončan, pa će onda odlučiti šta dalje, ali je mišljenja da do tužbi nije trebalo ni doći. On ističe da neće dozvoliti mogućnost da isplate radnicima iz FBiH koji su dobili presude budu na štetu radnika iz RS.

"Elektroprenos BiH" zapošljava ukupno oko 1 400 radnika, od čega oko 800 iz FBiH, dok je 600 radnika iz RS mahom koncentrisano u banjalučkom operativnom području.  Rad "Elektroprenosa BiH" blokiran je već četiri godine, a na njegovom računu neiskorišteno stoji preko 200 miliona KM koji bi trebalo da budu uloženi u energetsku mrežu BiH.
U RS insistiraju da investicije budu podijeljene u omjeru u kojem je raspoređen i kapital kompanije, odnosno 59 odsto FBiH, a 41 odsto RS. U Federaciji BiH smatraju da investicije treba podijeliti prema prilivu novca i prema realnim potrebama održavanja mreže koja je mnogo veća na području FBiH. Tako bi FBiH dobila 67 odsto kolača od 200 miliona maraka, a u RS bi bilo investirano 33 odsto novca.