Novi Travnik
0

Radnici "Bratstva" najavili blokadu saobraćajnice i tužbe

SRNA
Dio nekadašnje fabrike
Dio nekadašnje fabrike
Radnici novotravničkog preduzeća "Bratstvo" za sutra su najavili blokadu saobraćajnice magistralnog puta Travnik - Novi Travnik, i upozorili da će podnijeti krivične prijave protiv premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića i federalnog ministra energetike, rudastva i industrije Vahida Heće.

Radnici su nezadovoljni zbog neizmirenih dugovanja od 14 miliona dolara koje su zaradili u Iraku prije rata, tvrdeći da je Vlada FBiH, sa premijerom Mujezinovićem na čelu, raspodijelila taj novac firmama koje nikada nisu radile u Iraku, među kojima su KTK Visoko, Rudnik Kakanj, Krivaja Zavidovići i jedna firma iz Mostara.

Oni su zatražili od Mujezinovića i Heće da hitno zaustave dalju raspodjelu sredstava, naplaćenog duga iz Iraka od 14 miliona dolara.

Radnici su na današnjem sastanku u Novom Travniku poručili da će, ako im policija zabrani blokadu saobraćajnice, održati mirne proteste. 

Predstavnici sindikata radnika BNT dio odgovornosti prebacuju i na kantonalnog premijera Salku Selmana, jer ih nije nije na vrijeme obavijestio "da se njihov krvavo zarađeni novac ne bi krčmio". 

Načelnik opštine Novi Travnik Refik Lendo, na čiju je inicijativu održan sastanak, izjavio je da će izaći na ulicu zajedno sa radnicima.

Direktor preduzeća Holding BNT Šaban Rizvić kaže da se iz odluka Vlade FBiH vidi "da se neko ponaša kao Robin Hud", jer se naplaćena sredstva dijele bez ikakvih kriterijuma i osnova.
"Sredstva su podijeljena za uvezivanje staža KTK Visoko, odakle je ministar Hećo. On je bio premijer Zeničko-dobojskog kantona i uništio je firmu `Krivaja Zavidovići` koja je privatizovana, a probleme rješava parama radnika novotravničkog `Bratstva`, naveo je Rizvić. 

Oko 100 radnika preduzeća "Bratstvo" blokiralo je 24. januara zgradu kantonalne Vlade u Travniku.