SAD
0

Radnici "Boeinga" počinju štrajk

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Proizvodnja najvećeg svjetskog proizvođača aviona bit će zaustavljena u Sjedinjenim Državama nakon što je 27.000 radnika najavilo štrajk zbog nezadovoljstva plaćama.

Članovi sindikata mašinskih radnika, kiji su u najvećem broju iz Seaattlea, spustit će alat nakon što su i posljednji pregovori propali, javio je BBC.

Boeing je saopćio da je ponudio više od 34.000 dolara po uposleniku u plaći i povlasticama.

Analitičari kažu da će zaustavljanje proizvodnje dovesti do daljnjih kašnjenja isporuke novog aviona Dreamliner.

Sindikat je izjavio kako s obzirom na to da je profit Boeinga rekordan te da zaposlenima godinu dana nije povećana plaća, ponuda nije dovoljno dobra.

Mašinski sindikat je najveća radnička grupa u Boeingu, i kompanija je saopćila da neće pokušavati sastaviti avion dok traje štrajk.

Analitičari kažu da bi štrajk mogao nanijeti Boeingu štetu od 100 miliona dolara dnevno, kao i odgađanje isporuke aviona Dreamliner.

Boeing se nada da će im njihov novi lagani putnički avion, koji već kasni dvije godine, pomoći da se nadmeću s glavnim konkurentom Airbusom.

Većina radnika koji štrajkuju živi u Seattleu u državi Vašington.

Dopisnik BBC-a Rajesh Mirchandani kaže da je Boeing toliko važan za lokalnu ekonomiju da su vlasti ove države više puta pozivale obje strane da nađu rješenje problema.