{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici "Boeinga" počinju štrajk

F
6.9.2008. u 16:00
0
0
Radnici "Boeinga" počinju štrajk
0
Radnici "Boeinga" počinju štrajk
Foto: AP
Proizvodnja najvećeg svjetskog proizvođača aviona bit će zaustavljena u Sjedinjenim Državama nakon što je 27.000 radnika najavilo štrajk zbog nezadovoljstva plaćama.
Članovi sindikata mašinskih radnika, kiji su u najvećem broju iz Seaattlea, spustit će alat nakon što su i posljednji pregovori propali, javio je BBC.

Boeing je saopćio da je ponudio više od 34.000 dolara po uposleniku u plaći i povlasticama.

Analitičari kažu da će zaustavljanje proizvodnje dovesti do daljnjih kašnjenja isporuke novog aviona Dreamliner.

Sindikat je izjavio kako s obzirom na to da je profit Boeinga rekordan te da zaposlenima godinu dana nije povećana plaća, ponuda nije dovoljno dobra.

Mašinski sindikat je najveća radnička grupa u Boeingu, i kompanija je saopćila da neće pokušavati sastaviti avion dok traje štrajk.

Analitičari kažu da bi štrajk mogao nanijeti Boeingu štetu od 100 miliona dolara dnevno, kao i odgađanje isporuke aviona Dreamliner.

Boeing se nada da će im njihov novi lagani putnički avion, koji već kasni dvije godine, pomoći da se nadmeću s glavnim konkurentom Airbusom.

Većina radnika koji štrajkuju živi u Seattleu u državi Vašington.

Dopisnik BBC-a Rajesh Mirchandani kaže da je Boeing toliko važan za lokalnu ekonomiju da su vlasti ove države više puta pozivale obje strane da nađu rješenje problema.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: