biznis
0

Radnici "Birča" zadovoljni odlukom Vlade

FENA
Vlada RS-a u ponedjeljak je donijela odluku da ispuni određene molbe i pomogne Fabrici glinice "Birač" AD Zvornik da prebrodi tešku situaciju izazvanu svjetskom ekonomskom krizom, saopćeno je danas iz te kompanije.

Rukovodstvo "Birča", kako se navodi, zadovoljno je odlukom Vlade RS-a za paket mjera podrške, jer je "Birač" preduzeće koje zapošljava 1.069 radnika i od čijeg rada zavisi ne samo tamošnja regija, već i opstanak drugih preduzeća s kojima "Birač" sarađuje.

  • Nadamo se da je ovo samo prvi paket pomoći od Vlade RS-a , jer je Fabrika danas u veoma teškoj situaciju zbog svjetske ekonomske krize koja je uticala na značajno smanjenje potražnje i potrošnje aluminija i glinice, izjavio je Virginijus Vajega, generalni direktor Fabrike glinice "Birač".

U vezi zahtjeva koje je sindikat "Birča" jučer poslao rukovodstvu, danas je održan i sastanak na kojem su predstavnici sindikata iznijeli svoje zahtjeve u vezi isplate zaostalog dijela decembarske plaće koja je već isplaćena svim radnicima koji imaju primanja do 630 KM te zahtjeve za isplatu januarske plaće.

S obzirom na postojeće probleme u poslovanju i prodaji glinice, rukovodstvo "Birča" je dalo čvrste garancije i predložilo da radnici prihvate prijedlog da se razlika decembarske i januarska plaća isplate polovinom marta.

Fabrika glinice "Birač" je od jula 2003. do decembra 2008. godine redovno, svaki mjesec, isplaćivala plaće i sve druge obaveze prema radnicima, kaže se u saopćenju te fabrike.