biznis
0

Radnici banjalučke "Boske" od 1. jula u generalnom štrajku

FENA
Radnici Robne kuće „Boska“ iz Banje Luke stupit će 1. jula u generalni štrajk, jer ni do danas nisu ispunjenja obećanja Vlade RS-a da će im biti isplaćene zarade iz ranijeg perioda, najavila je predsjednica Štrajkačkog odbora robne kuće Branka Gostić.

Ona je podsjetila da su radnici „Boske“ već danima u mirnim protestima tražeći od Vlade i novog vlasnika beogradskog konzorcijuma „Delta-Zekstra“ isplatu svih dugovanja, 24 zaostale plaće, toplih obroka, te povezivanje radnog staža i uplatu socijalnog osiguranja.

Robna kuća je skoro pa u potunosti prazna već mjesecima od kada radnici čekaju da se riješi njihov status, a Gostić napominje da oni više nemaju srtrpljenja i da su se na generalni štrajk i, kako kaže, stavljanje katanca na vrata, odlučili nakon što im je Vlada RS-a od pet obećanih isplatila samo dvije plaće, kao vid interventne pomoći dok novi vlasnik ne uđe u posjed objekta.

Gosić je napomenula da radnike „Boske“ nije kontaktirao niko ni iz Vlade RS-a niti novog vlasnika od kada je konzorcijum "Delta- Zekstra" uplatio krajem maja tri miliona eura na ime kupoprodajne cijene za paket od 58 posto akcija državnog kapitala te robne kuće.