{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raditi na zaštiti domaće proizvodnje

F
10.4.2009. u 16:10
0
2
Raditi na zaštiti domaće proizvodnje
0
Raditi na zaštiti domaće proizvodnje
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević te ministri trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević i Republike Srpske Predrag Gluhaković izrazili su danas spremnost da se zajednički radi na zaštiti domaće proizvodnje u primjeni sporazuma CEFTA, kao i na omogućavanju većeg izvoza iz BiH.
Zirojević je novinarima kazao da su na sastanku u Banjoj Luci razgovarali s privrednicima i poljoprivrednicima o problemima koji su nastali s početkom primjene multilateralnih sporazuma o trgovini, te ponovo pozvao privrednike da nadležnom ministarstvu predlažu konkretna rješenja problema koji su prisutni.

Međutim, on kaže da se mora poštovati procedura i potpisani sporazumi te da se ne mogu donositi mjere koje bi mogle nanijeti štetu BiH ili izazvati kontramjere zemalja potpisinica CEFTA-e.

Zirojević je dodao da je resorno ministarstvo iniciralo aktivnosti na identifikaciji necarinskih barijera s kojim se naši izvoznici susreću prilikom izvoza u zemlje okruženja i da se na osnovu prikupljenih podataka radi na rješavanju problema.

Ministar trgovine FBiH Desnica Radivojević izrazio je spremnost da se pomogne domaćoj proizvodnji, koja se, navodi, nalazi u jako teškom stanju.

„Potreban je osjećaj svih nas u vlasti za brzim promjenama, a moramao se truditi da svu zakonsku regulativu prilagodimo domaćoj privredi“, ukazao je Radivojević.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković kaže da se mora sagledati koji se pravilnici mogu usaglasiti sa zemljama okruženja kako bi se otklonile carinske barijere i omogućio što bolji izvoz iz BiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Srpske Vladimir Usorac ističe da se od države BiH se očekuje da prati stanje i u susjednim zemljama i da štite domaću proizvodnju i dovedu je u ravnopravan položaj u odnosu na okruženje.

„Tu smo da bi aktuelne vlasti poduprli da se mogu nositi sa uvoznim lobijem, kao i susjednim državama koje svoju krizu prevaljuju na BiH, a posebno na RS, gdje je primarna proizvodnja hrane“, kaže Usorac, uz stav da na te apele proizvođača do sada niko nije reagovao od predstavnika nadležnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: