Ministri trgovine u BiH
0

Raditi na zaštiti domaće proizvodnje

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević te ministri trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević i Republike Srpske Predrag Gluhaković izrazili su danas spremnost da se zajednički radi na zaštiti domaće proizvodnje u primjeni sporazuma CEFTA, kao i na omogućavanju većeg izvoza iz BiH.

Zirojević je novinarima kazao da su na sastanku u Banjoj Luci razgovarali s privrednicima i poljoprivrednicima o problemima koji su nastali s početkom primjene multilateralnih sporazuma o trgovini, te ponovo pozvao privrednike da nadležnom ministarstvu predlažu konkretna rješenja problema koji su prisutni.

Međutim, on kaže da se mora poštovati procedura i potpisani sporazumi te da se ne mogu donositi mjere koje bi mogle nanijeti štetu BiH ili izazvati kontramjere zemalja potpisinica CEFTA-e.

Zirojević je dodao da je resorno ministarstvo iniciralo aktivnosti na identifikaciji necarinskih barijera s kojim se naši izvoznici susreću prilikom izvoza u zemlje okruženja i da se na osnovu prikupljenih podataka radi na rješavanju problema.

Ministar trgovine FBiH Desnica Radivojević izrazio je spremnost da se pomogne domaćoj proizvodnji, koja se, navodi, nalazi u jako teškom stanju.

„Potreban je osjećaj svih nas u vlasti za brzim promjenama, a moramao se truditi da svu zakonsku regulativu prilagodimo domaćoj privredi“, ukazao je Radivojević.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković kaže da se mora sagledati koji se pravilnici mogu usaglasiti sa zemljama okruženja kako bi se otklonile carinske barijere i omogućio što bolji izvoz iz BiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Srpske Vladimir Usorac ističe da se od države BiH se očekuje da prati stanje i u susjednim zemljama i da štite domaću proizvodnju i dovedu je u ravnopravan položaj u odnosu na okruženje.

„Tu smo da bi aktuelne vlasti poduprli da se mogu nositi sa uvoznim lobijem, kao i susjednim državama koje svoju krizu prevaljuju na BiH, a posebno na RS, gdje je primarna proizvodnja hrane“, kaže Usorac, uz stav da na te apele proizvođača do sada niko nije reagovao od predstavnika nadležnih institucija.