{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radionica "Uvod u WTO, CEFTA i SSP"

F
FENA
11.7.2008. u 16:17
0
0
Radionica "Uvod u WTO, CEFTA i SSP"
0
Radionica "Uvod u WTO, CEFTA i SSP"
Evropska unija finansira projekt tehničke podrške pod nazivom "Razvoj trgovinske politike i relevantnih kapaciteta u BiH" (EUTPP), koji je počeo da se implementira od 11. juna 2007. godine.
U sklopu redovitih aktivnosti EUTPP organizirala je u petak u Sarajevu radionicu pod nazivom "Uvod u WTO, CEFTA-u i SSP".

Na radionici za predstavnike medija su predstavljene osnove Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om (SSP) i CEFTA-e.

Projekt EUTPP počeo je u junu prošle godine i trajat će do februara 2009. godine. Cilj ovog projekta jeste da pomognemo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da kreiraju sveobuhvatnu i detaljnu politiku vanjske trgovine za BiH, kazala je voditeljica projekta EU TPP Carmen Fratita.

Pred BiH stoje tri izazova. Prvi je bilateralnog tipa i vezan je za sporazum BiH sa drugim zemljama, drugi je regionalnog tipa i vezan je za CEFTA sporazum i treći je vezan za proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, kazala je Fratita, dodavši kako su "trendovi koji postoje u WTO-u bitni za BiH i bilateralne i multilateralne sporazume koje ona potpisuje".

BiH je potpisnica CEFTA-e i SSP-a. I jedan i drugi sporazum se baziraju na određenim pravilima i propisima WTO-a i norme i standardi koje postoje u WTO-u su nešto što je značajno za BiH, kazala je Fratita.

BiH je vrlo blizu kada je u pitanju njeno pristupanje WTO-u i predstavnici BiH sljedeće sedmice otići u Ženevu na sastanak Radne grupe kako bi učestovali u daljnjim pregovorima, naglasila je Fratita, dodavši kako će predstavnici BiH tada imati priliku da održe i bilateralne sastanke sa zemljama članicama WTO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: