Sarajevo
0

Radionica o malim hidrolektranama u FBiH

FENA
International Finance Corporation (IFC), članica Grupacije Svjetske banke za razvoj privatnog sektora, organizirala je danas u Sarajevu radionicu "Male hidroelektrane u Federaciji BiH".

Radionica je okupila vlasnike koncesija malih hidroelektrana, nadležna ministarstva, kompanije koje mogu pomoći u razvoju projekta, organizacije koje mogu podržati investiranje projekta, naučne radnike i druge s ciljem da se razmotri zbog čega ovako dobar potencijal relativno dugo stoji neiskorišten.

Voditelj programa za efikasnu upotrebu energije IFC-a Nebojša Arsenijević kazao je da postoji velikih broj koncesija pod ugovorom, ali je mali broj projekata koji je završen ili u fazi gradnje. Prvi, a često i najveći problem svakog potencijalnog investitora koji pokušava da svoju ideju o gradnji male hidroelektrane provede u djelo jeste nabavka i prikupljanje dozvola i saglasnosti.

Nedorečenost pravnih propisa, neregulirani imovinskopravni odnosi i često prebacivanje odgovornosti u vezi s nadležnošću, glavni su uzroci zbog kojih je veliki broj malih hidroelektrana na području FBiH još neizgrađen.

Tematske cjeline radionice su pregled trenutnog stanja i potencijali izgradnje malih hidroelektrana (MHE), legislativa za izgradnju malih hidroelektrana, mapa puta izgradnje malih hidroelektrana, praktični savjeti za razvoj projekata izgradnje malih hidroelektrana i instrumenti finansiranja.

Predstavnik Centra za tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) i profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Aleksandar Knežević istakao je da su male hidroelektrane danas višestruko značajne – njihov utjecaj na okolinu znatno je manji od termoelektrana i velikih hidroelektrana, investicije se brzo realizuju i omogućava se zapošljavanje ljudi.

"Spominje se da stotinjak hidroelektrana, naročito u FBiH ima okolinske dozvole, a njihova prosječna snaga je oko jednog megavata. Kada se saberu sve napravljene hidroelektrane i nove koje će graditi to nije zanemarljiv kapacitet za snabdijevanje električnom energijom i razvoj BiH ", kazao je Knežević.

Radionica je organizovana u okviru programa IFC "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije", a slična radionica je planirana iduće srijede u Banjoj Luci.