{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Računi Energopetrola privremeno deblokirani

F
21.7.2006. u 13:25
0
0
Računi Energopetrola privremeno deblokirani
0
Računi Energopetrola privremeno deblokirani
Na sastanku održanom u četvrtak između predstavnika radnika Energopetrola i članova Uprave HVB Central profit banke, dogovoreno je da Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) privremeno deblokira račune Energopetrola u trajanju od deset dana počevši s 20./ 21. julom u zavisnosti od toga na koji će datum deblokada računa biti tehnički izvodljiva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je danas saopćeno iz HVB Central profit banke pod deblokadom se podrazumijeva skidanje blokade s blokiranih računa Energopetrola kod HVB Central profit banke te preduzimanje radnji za skidanje blokada s računa koje Energopetrol ima kod drugih banaka, a koji su nakon što je Bank Austria Creditanstalt ispostavila mjenice na naplatu blokirani.

Privremena deblokada računa će Energopetrolu omogućiti da normalizira svoje poslovanje, dok se ne okončaju glavne aktivnosti u vezi s privatizacijom kompanije. Treba napomenuti da se prinudno naplaćeni iznosi mogu vratiti jedino po osnovu novog ugovora o kreditu, s tim da je BA-CA pojasnila da eventualne pregovore o odobrenju novog kredita može voditi samo s novim vlasnikom Energopetrola.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), matična banka HVB Central profit banke, preuzela je kredit Energopetrola sredinom februara 2006. Razlog preuzimanja ovog kredita je bila zakonska odredba. Banka je podržavala kompaniju s mnogim mogućim rješenjima problema u kojima se Energopetrol našao još od polovine 2004., ali planirana privatizacija još nije uspješno finalizirana.

Bank Austria Creditanstalt Beč (BA-CA) nije imala drugu alternativu već da pokrene proces pokretanja hipoteke nad imovinom Energopetrola. U protekle dvije godine, Banka je produživala proces naplate nekoliko puta, pokušavajući da pronađe najbolje rješenje za probleme u kojima se našao Energopetrol. Rješenje do danas nije nađeno.

Tek sada, nakon što je pokrenuta zakonska procedura, dogodili su se pomaci u pregovorima. Međutim, Banka još nije dobila bilo kakve garancije od konzorcija INA/MOL koje su preduvjet za zaustavljanje zakonske procedure.

Unatoč svemu, Banka još uvijek vjeruje da se rješenje može naći, ako se svi nadležni koji donose odluke potrude i pristupe rješavanju ovog slučaja. Postoji opavdani strah da će jučerašnje aktivnosti uposlenika i menadžmenta Energopetrola biti kontraproduktivne za uspješan kraj privatizacijskog procesa, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: