Skytrax dodjela nagrada
82

Qatar Airways proglašen najboljom aviokompanijom 2019. godine

Dž.L.
Foto: Qatar Airways
Foto: Qatar Airways
Skytrax World Airline Awards otkrio je ko su najbolji avioprijevoznici 2019. godine, a Qatar Airways osvojio je čak četiri prestižne nagrade, uključujući i glavnu nagradu najboljeg avioprijevoznika na svijetu.

Time je katarska kompanije postala jedini avioprijevoznik u historiji koji je ovo prestižno priznanje osvojio pet puta. Ranije se to desilo 2017., 2015., 2012. i 2011. godine.

Qatar Airways je već treću godinu zaredom i najbolja aviokompanija na Bliskom istoku, a priznanje za najbolju biznis klasu na svijetu osvaja već četiri puta zaredom.

Skytrax World Airline u svom istraživanju avioprijevoznika obuhvatio je više od 21 milion korisnika, više od stotinu nacionalnosti i više od 300 avioprijevoznika. Nagrade Skytrax su u potpunosti nepristrasne, a uvedene su prije 20 godina kako bi pružile globalnu osjenu zadovoljstva putnika.

Prošle godine Singapore Airlines proglašena je najboljom aviokompanijom, dok se Qatar Airways našao na drugoj poziciji.

Iako Singapore Airlines, avioprijevoznik poznat po vođenju najdužeg svjetskog leta, možda nije na tronu ove godine, osvojio je nagrade za najbolju svjetsku kabinu te najbolju svjetsku prvu klasu.

Najboljih deset aviokompanija 2019. godine:

  1. Qatar Airways
  2. Singapore Airlines
  3. ANA All Nippon Airways
  4. Cathay Pacific
  5. Emirates
  6. EVA Air
  7. Hainan Airlines
  8. Qantas Airways
  9. Lufthansa
  10. Thai Airways

Najčišće aviokompanije 2019. godine:

  1. EVA Air
  2. Japan Airlines
  3. ANA All Nippon Airways
  4. Singapore Airlines
  5. Asiana Airlines
  6. Hainan Airlines
  7. Swiss International Air Lines
  8. Cathay Pacific
  1. Qatar Airways
  2. Lufthansa

Najbolje niskobudžetne aviokompanije:

Afrika - Fastjet Australija - Jetstar Airways Azija - AirAsia Centralna Azija/Indija - IndiGo Kina - West Air Južna Amerika - Sky Airline Bliski istok - Flynas Evropa - EasyJet