|

Putin protiv osnivanja "gasnog OPECA-a"

Putin protiv osnivanja "gasnog OPECA-a"
0
F
FENA
11.11.2008. u 18:03
0
komentara
0

dijeljenja
Putin protiv osnivanja "gasnog OPECA-a"
Ruski premijer Vladimir Putin ukazao je u utorak na neophodnost koordinacije djelovanja zemalja proizvođača prirodnog gasa, precizirajući da to ni u kom slučaju ne znači i formiranje kartela sličnog Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).
"Riječ je o takozvanom forumu zemalja proizvođača gasa i tu ideju mi podržavamo", rekao je Putin po završetku susreta s egipatskim premijerom Ahmedom Nazifom odgovarajući na pitanje o mogućnosti formiranja "gasnog OPEC-a".

Putin je naglasio kako je Rusija svjesna da postoje bojazni, pa čak i strah u nekim zemljama potrošačima gasa, ali da za to nema nikakvog osnova jer nije riječ o potpisivanju sporazuma o osnivanju kartela.

"Niko od nas pri prihvatanju te odluke ne namjerava se odreći dijela svoga suvereniteta", kazao je Putin.

"Zemlje proizvođači energenata, kao i zemlje - njihovi glavni potrošači imaju pravo i, kako ja smatram, moraju uskladiti svoj rad, razmjenjivati informacije, raditi sve kako bi osigurale neprekidno snabdijevanje svjetskog tržišta naftom i gasom", kazao je ruski premijer.

Riječ je o osiguranju snabdijevanja potrošača gasom po ekonomskim cijenama, rekao je on i podsjetio da i zemlje - glavni potrošači energenata osnivaju svoje organizacije.

"Ne vidim nikakve osnove za diskriminaciju", dodao je Putin.

Sljedeći susret predstavnika zemalja proizvođača gasa održat će se u Moskvi, a Egipat je već izrazio zainteresiranost za sudjelovanje na tome forumu.

Iranski ministar za naftu Golam Hosein Nazari 21. oktobra je izjavio da su tri vodeća svjetska izvoznika gasa, Rusija, Iran i Katar, postigli načelnu saglasnost o uspostavi "gasnog OPEC-a".

Te tri zemlje raspolažu s približno 60 posto svjetskih zaliha prirodnog gasa, prenio je Tanjug.

Iran se već odavno zalaže za osnivanje "gasnog OPEC-a" koji bi, kao i naftni kartel, mogao regulirati cijene gasa na svjetskom tržištu. Moskva se uzdržanije odnosila prema toj ideji, ukazujući da je cijene gasa nemoguće regulirati zbog odsustva pravog tržišta gasa.

Evropa i SAD su protiv osnivanja takvog kartela jer on, kako ističu, predstavlja prijetnju svjetskoj energetskoj sigurnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.