biznis
0

Pušteni u rad novi pogoni u modričkoj Rafineriji ulja

FENA
U Rafineriji ulja Modriča danas su pušteni u rad pogon za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i pogon za proizvodnju parafina, a planirana godišnja prerada trebalo bi da iznosi 52.000 tona baznog uljnog štoka dobijenog iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Proizvodnja hidrokrekovanih baznih ulja uspostavlja se nakon desetljeća pauze i omogućava povratak Rafinerije ulja na tržišta zemalja Evropske unije jer uz modričku rafineriju još samo jedna evropska rafinerija ulja proizvodi transformatorska i turbinska ulja.

Rekonstruirane pogone, u koje je nakon privatizacije, većinski vlasnik, ruska kompanija "Zarubrežnjeft“, uložila do sada više od šest miliona KM, svečano su pustili u rad premijer RS-a Milorad Dodik, članovi rukovodstva "Zarubrežnjefta" i direktor Rafinerije ulja Pero Dugić.

Dodik je rekao da je Rafinerija ulja na ovaj način osposobljena da pet puta poveća proizvodnju, da smanji uvoz i poveća izvoz i zaposlenost radnika u ovom kolektivu.

Pored 500 radnika u Rafineriji ulja, posao je dobilo još 50 radnika, kaže Dodik koji ukazuje na značaj ovog posla, posebno u vrijeme svjetske ekonomske krize.

O značaju pokretanja novih pogona u Rafineriji ulja u Modriči govorio je i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Šuvalov, predstavnici ruskog vlasnika, "Zarubrežnjefta", te drugi zvaničnici RS-a.

Ranije je Rafinerija na tržište Austrije, Njemačke, Italije, Holandije i Francuske plasirala i 50 posto proizvodnje, a sada to preduzeće u RS-u drži oko 60 posto tržišnog učešća, a u Federaciji BiH do 15 posto.

Cilj im je, kako je rekao generalni direktor Pero Dugić, i da u Federaciji dostignu barem 30 do 40 posto, što smatraju da je sasvim realno zato što je Rafinerija domaći proizvođač.

Pored BiH, prisutni smo i na tržištima zemalja bivše Jugoslavije, uključujući i Sloveniju koja je sada u EU.

Hidrokrekovana bazna ulja su nezamjenljiva u formulacijama savremenih motornih ulja, odnosno motornih ulja koja ispunjavaju današnje zahtjeve motora komercijalnih vozila, kamiona, autobusa i putničkih vozila.