|

Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine

Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine
0
S
SRNA
1.1.2011. u 14:17
0
komentara
0

dijeljenja
Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine Foto: Xinhua
Prvi naftovod između Rusije i Kine pušten je danas u rad, što se vidi kao jačanje veza najvećeg proizvođača nafte na svijetu i njenog najvećeg potrošača, javili su državni mediji.
Nafta je počela da teče kroz naftovod koji povezuje Sibir sa rafinerijama u sjeveroistočnom kineskom gradu Daking u 11.00 sati, nakon dva mjeseca testiranja, javlja Xinhua.

Kineski predsjednik Ju Hintao i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev simbolično su otvorili naftovod 27. septembra 2010. godine. Naftovod je na ruskoj strani dug 2.694 kilometra, a na kineskoj 930 kilometara.

Ovaj naftovod može da prenosi 30 miliona tona nafte godišnje i pomoći će Kini da ostvari svoj cilj uvoza različitih energenata. Prema dogovoru iz 2009. godine Kina će narednih 20 godina primati naftu u zamjenu za zajam vrijedan 25 milijardi dolara.

Kina je od SAD preuzela je poziciju najvećeg potrošača energenata i 70 posto energije dobija od sagorijevanja uglja, ali želi da ima više izvora uključujući gas, nuklearnu energiju kao obnovljive vrste tipa vjetra.

U oktobru 2009. godine tokom posjete premijera Vladimira Putina Pekingu ruski gigant "Gazprom" i kineska Nacionalna naftna kompanija potpisali su okvirni sporazum o isporuci 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini godišnje.

Sporazum, međutim, još nije stupio na snagu zbog neslaganja oko cijene gasa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.