{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine

S
1.1.2011. u 14:17
0
0
Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine
0
Pušten u rad prvi naftovod između Rusije i Kine
Foto: Xinhua
Prvi naftovod između Rusije i Kine pušten je danas u rad, što se vidi kao jačanje veza najvećeg proizvođača nafte na svijetu i njenog najvećeg potrošača, javili su državni mediji.
Nafta je počela da teče kroz naftovod koji povezuje Sibir sa rafinerijama u sjeveroistočnom kineskom gradu Daking u 11.00 sati, nakon dva mjeseca testiranja, javlja Xinhua.

Kineski predsjednik Ju Hintao i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev simbolično su otvorili naftovod 27. septembra 2010. godine. Naftovod je na ruskoj strani dug 2.694 kilometra, a na kineskoj 930 kilometara.

Ovaj naftovod može da prenosi 30 miliona tona nafte godišnje i pomoći će Kini da ostvari svoj cilj uvoza različitih energenata. Prema dogovoru iz 2009. godine Kina će narednih 20 godina primati naftu u zamjenu za zajam vrijedan 25 milijardi dolara.

Kina je od SAD preuzela je poziciju najvećeg potrošača energenata i 70 posto energije dobija od sagorijevanja uglja, ali želi da ima više izvora uključujući gas, nuklearnu energiju kao obnovljive vrste tipa vjetra.

U oktobru 2009. godine tokom posjete premijera Vladimira Putina Pekingu ruski gigant "Gazprom" i kineska Nacionalna naftna kompanija potpisali su okvirni sporazum o isporuci 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini godišnje.

Sporazum, međutim, još nije stupio na snagu zbog neslaganja oko cijene gasa.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: