{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Pušten u rad novi carinski softver u Banjoj Luci

S
SRNA
27.11.2015. u 13:53
4
23
Pušten u rad novi carinski softver u Banjoj Luci
4
Pušten u rad novi carinski softver u Banjoj Luci
Foto: SRNA
U carinskoj ispostavi Banja Luka danas je svečano pušten u rad novi carinski softver kojim se obezbjeđuje provođenje svih poslovnih procesa pri carinjenju robe koji se koriste u EU, a za čiju izradu je EU obezbijedila dva miliona eura.
Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je da ovaj carinski softver (Asycuda World) pruža nekoliko prednosti za poslovnu zajednicu kao što su jedinstvena carinska garancija, pojednostavljena i ubrzana procedura carinjenja roba.

Džakula je rekao da će UIO BiH od ovog softvera imati mnogostruke koristi, kao što su kvalitetnija analiza rizika, te mogućnost drugih analiza da bi upravljali procesom carinjenja roba.

"Opredjeljenje UIO BiH je da bude partner urednim carinskim i poreskim obveznicima", istakao je Džakula.

On je rekao da će UIO ove godine naplatiti preko 6,3 milijardi KM indirektnih poreza, što je izvanredan rezultat.

Džakula je izrazio zahvalnost predstavnicima Evropske komisije na pomoći u dosadašnjim projektima UIO BiH, podsjetivši da je Evropska komisija od osnivanja u UIO BiH 2004. godine uložila 36 miliona eura za potrebe izgradnje graničnih prelaza, softvera i opreme.

Šefica Sektora za reformu javne uprave, pravosuđa i unutrašnjih poslova pri delegaciji EU Chloe Berger rekla je da se radi o modernom sistemu za obradu carinskih deklaracija.

"Pred UIO BiH se nalazi mnogo izazova, kao što su provođenje reformi prema kojima se BiH obavezala u sklopu Reformske agende, ugrađivanje i provođenje pravne stečevine i najbolje prakse EU, te postupaka u oblasti indirektnog oporezivanja", istakla je Berger.

Predstavnik Generalne direkcije za poreze i carine pri EU Antonio Blanco rekao je da bi jedan od ciljeva u carinskoj upravi BiH trebao biti kako olakšati zakonitu trgovinu, te osigurati zaštitu građana BiH, kao što je to slučaj u carinskim upravama u EU.

Novi carinski softver će u ostalim carinskim ispostavama širom BiH biti pokrenut do aprila 2016. godine.

Ovaj Projekat koji je počeo u januaru 2014. godine finansira EU, a provodi UNCTAD iz Ženeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: