biznis
0

Pušten u rad kaspijski naftovod

FENA
Naftovod Baku – Tbilisi - Džejhan, kojim će se transportovati kaspijska nafta do zapadnih kupaca, u četvrtak je zvanično pušten u rad.

"Ovaj naftovod predstavlja veliki uspjeh građevinara. Ovo je put svile za 21. stoljeće", izjavio je na ceremoniji u Džejhanu turski premijer Recep Tayyip Erdogan. On je ukazao na veliki značaj ovog objekta za ekonomsku i političku sigurnost regiona, javile su agencije.

Svečanom puštanju u rad naftovoda prisustvovali su predsjednici Azerbejdžana Ilham Alijev, Gruzije Mihail Saakašvili i Turske Ahmet Necdet Sezer, kao i ministri više od 30 zemalja.

U početku naftovodom će se transportovati 400 hiljada barela dnevno, a kada proradi punim kapacitetom, oko milion barela. Njime će se transportovati nafta iz Azerbejdžana kao i Kazahstana koji je nedavno potpisao ugovor s Bakuom o korišćenju ovog objekta.

Naftovod Baku – Tbilisi - Džejhan građen je pet godina i u njega je investirano 3,9 milijardi dolara. U izgradnji je pored firmi iz Turske Gruzije i Azerbejdžana učestvovalo i petnaestak naftnih kompanija iz Britanije, Amerike, Japana, Norveške i Italije.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Sjedinjne Države su od početka podržavale izgradnju ovog objekta iako su nuđeni kraći putevi za transport kaspijske nafte do zapadnih kupaca preko Rusije i Irana.

U sjedištu Evropske unije u Bruxellesu su pozdravili puštanje u rad ovog naftovoda koji će, kako je rečeno, "poboljšati sigurnost u snabdijevanju energijom".

"Ovaj objekt će doprinijeti ne samo ekonomskoj nego stvarnoj nezavisnosti naših zemalja", izjavio je predsjednik Gruzije Saakašvili.

U Turskoj se nadaju da će puštanje u rad ovog strateški važnog naftovoda doprinijeti približavanju Ankare članstvu u EU.