Prvi na Balkanu
0

Pušten u rad Benchmarking sistem za mala i srednja preduzeća

FENA
U Sarajevu je danas prezentiran i zvanično pušten u rad prvi međunarnodni Benchmarking sistem za mala i srednja preduzeća na Balkanu.

Realiziran je u sklopu projekta Benchmarking sistem za mala i srednja preduzeća u BiH i predstavlja jedinstven i efektivan način poređenja poslovnih performansi kompanija sa domaćim i stranim konkurentima.

Projekt implementira Udruženje poslovnih savjetnika u BiH - LESPnet u saradnji sa norveškim Ministarstvom vanjskih poslova, a partner u projektu je najveći naučni institut u Evropi Fraunhofer iz Berlina, koji je razvio metodologiju izrade Bechmarking indeksa za MSP i implementirao ga u 20 zemalja Evrope i svijeta.

Prijedsjednik Udruženja poslovnih savjetnika u BiH i generalni menadžer firme StrikConsulting d.o.o. Fuad Strik kazao je da ovaj sistem omogućava mnogo bolje razumijevanje snaga i slabosti kompanija putem poređenja poslovnih performansi kompanije sa performansama konkurencije.

"Baza podataka od 100.000 kompanija garantira da ćemo imati vrlo jasnu sliku pozicije naših kompanija u odnosu na njihovu direktnu konkurenciju u svijetu“, kazao je Strik, dodajući da će ovaj sistem omogućiti i kreiranje sveobuhvatnog godišnjeg izvještaja o konkurentnosti bosanskohercegovačkih malih i srednjih preduzeća. Implementacijom tog sistema u BiH, kako je kazao Holger Kohl sa Instituta Fraunhofer, domaća mala i srednja preduzeća imat će šansu da svoju konkurentnost upoređuju ne samo sa konkurentima na domaćem, nego i inozemnom tržištu.

Licence za korištenje Benchmarking sistema za MSP u BiH domaćim konsultantima je uručio ambasador Kraljevine Norveške Jan Braathu.

"Razlog zbog kojeg podržavamo ovaj projekt je rastuća konkurencija sa kojom se suočavaju biznisi u BiH i time želimo pomoći njihovu konkurentnu sposobnost na globalnom tržištu“, kazao je Braathu.