Priznanje iz Airbusa
0

Pukotine u A380 rezultat su proizvodne greške

SRNA
Kompanija Airbus priznala je danas da je kombinacija proizvodnih i dizajnerskih grešaka odgovorna za pojavu pukotina na najvećem svjetskom putničkom avionu A380, ali da je avion bezbjedan za letenje.

Potpredsjednik evropskog giganta avionske industrije Tom Williams rekao je da je pronađeno rješenje za pojavu pukotina na manjem broju dijelova na krilima aviona. Evropska agencija za bezbjednost aviosaobraćaja naredila je prošle sedmice da se izvrši tehnička inspekcija aviona tipa A380.

Airbus je potvrdio da su otkrivene dodatne pukotine tokom inspekcije krila. "A380 je bezbjedan za letenje", rekao je Williams i dodao da su pukotine rezultat kombinacije izbora aluminijuma za određene dijelove krila i opterećenja kojem su oni bili izloženi tokom proizvodnog procesa.

Airbus je odbacio pozive saveza australskih inžinjera da A380 bude prizemljen, pošto to nisu tražile agencije za bezbjednost avionskog saobraćaja. Zvaničnici kompanije tvrde da će tehničkim popravkama biti riješen problem pukotina prije nego što one postanu opasne.

Kompanija je odbila da saopšti kojem prevozniku pripadaju avioni na kojima su otkrivene pukotine, ali se pretpostavlja da je riječ o kompaniji "Singapur erlajns", koja je objavila da je izvršila inspekciju šest najviše korišćenih aviona A380.