biznis
13

PSA kupuje Opel i Vauxhall, postignut dogovor vrijedan 2,2 milijarde eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska kompanija PSA koja posjeduje Peugeot i Citroen je postigla dogovor vrijedan 2,2 milijarde eura koji podrazumijeva kupovinu evropskih marki General Motorsa (GM), a koje uključuju Vauxhall i Opel, prenosi Business Insider.

PSA grupacija i GM najavili su prodaju, odnosno kupovinu uoči konferencije za novinare u Parizu.

Dogovor je izazvao veliki strah od gubitka radnih mjesta u tvornicama Vauxhalla u Velikoj Britaniji, u kojima je zaposleno 4.500 radnika. Uz kupovinu Opela i Vauxhalla, PSA će postati drugi najveći proizvođač automobila u Evropi, iza Volkswagena.

Predsjednik Upravnog odbora PSU-a Carlos Tavare u izjavi za medije je rekao kako je grupacija sigurna da će kupovina Opela/Vauxhalla znatno ubrzati njihov napredak, ali i da će im biti pružena puna podrška, poštujući obaveze ljudi koji su zaposleni u Opelu/Vauxhallu.

"Ponosni smo što će nam se pridružiti Opel i Vauxhall i bit ćemo duboko posvećeni te ćemo dalje razvijati ove velike kompanije i ubrzati njihov napredak", navodi se u saopćenju Carlosa Tavaresa.

Predsjednica GM-a i izvršna direktorica Mary T. Barra je rekla kako vjeruje da će sporazum staviti Opel i Vauxhall u još bolju poziciju i to dugoročno.