{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvih 282 miliona dolara BiH dostupno odmah

F
9.7.2009. u 08:26
0
21
Prvih 282 miliona dolara BiH dostupno odmah
0
Prvih 282 miliona dolara BiH dostupno odmah
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda je, sinoć je oko ponoći po srednjoevropskom, a kasno popodne po vašingtonskom vremenu, odobrio stand by aranžman sa Bosnom i Hercegovinom.
Aranžman je u trajanju od 36 mjeseci i ukupnom iznosu 600% od kvote BiH u ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji, odnosno oko 1,57 milijardi američkih dolara.

Prva tranša u iznosu oko 282 miliona dolara bit će dostupna odmah, a ostatak će se povlačiti nakon kvartalnih pregleda i ispunjavanja uvjeta iz programa.

Ministar finansija i trezora BiH i guverner BiH pri MMF-u Dragan Vrankić pozdravlja ovu odluku Odbora izvršnih direktora i podsjeća domaće vlasti da obaveze o provođenju politika (podrazumijevaju izmjenu zakonske regulative u duhu potrebnih reformi) koje su preuzele pismom namjere o zaključivanju stand by aranžmana BiH sa MMF-om treba ispoštovati u predviđenim rokovima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

MMF će svaka tri mjeseca vršiti preglede, od kojih će ovisiti isplata narednih tranši sredstava stand by aranžmana te je u cilju koordinacije politika i osiguranja pozitivnih ocjena MMF-a u ispunjavanju uvjeta stand by aranžmana za svaki naredni kvartal potrebno i pojačano djelovanja Fiskalnog vijeća, podsjeća ministar Vrankić.

Sredstva prve tranše sredstava od stand by aranžmana, oko 400 miliona KM, bit će uplaćena Centralnoj banci BiH, koja će dvije trećine sredstava alocirati Federaciji BiH, a jednu trećinu Republici Srpskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: