biznis
151

Prvi na Balkanu: Air Serbia od danas direktnim letom povezuje Beograd i New York

Klix.ba
Aviokompanija Air Serbia danas je imala inauguralni let sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu do njujorškog JFK. Time su postali prva aviokompanija koja Balkan direktnim letom spaja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim toga, letovi koji će od danas biti uspostavljeni označavaju prvu transatlantsku rutu srbijanskog nacionalnog avioprevoznika osnovanog 2013. godine ulaganjem Etihad Airwaysa u nekadašnji JAT.

Letjelica Airbus A330 jutros je iz Beograda poletjela oko osam sati, a u New York su putnici stigli nakon 9,5 sati leta kada je avion dočekan vodenim topovima i porukom "Aerodrom JFK pozdravlja Air Serbiju".

Avion koji je otvorio direktnu liniju dobio je ime "Nikola Tesla" i najveći je avion u floti kompanije. Ima 254 mjesta, a u Beograd je stigao 11. maja.

Air Serbia će letove do New Yorka obavljati pet puta sedmično, a dodijeljeni su im brojevi koje je prije 24 godine koristio JAT kada je direktno letio za ovaj američki grad.

Atmosferu na prvom letu zabilježio je i urednik portala Tango Six Petar Vojinović koji je sa svojom ekipom direktno izvještavao iz aviona koristeći uslugu WiFly.