|

Prve korporativne obveznice na bh. tržištu

Prve korporativne obveznice na bh. tržištu
0
S
Sarajevo-x.com
8.12.2009. u 14:54
2
komentara
0

dijeljenja
Prve korporativne obveznice na bh. tržištu
Dioničko društvo za ekonomski, finansijski i pravni konsalting "ASA Finance“ d.d. Sarajevo okončalo je upis obveznica javne ponude u iznosu od 1.810.000,00 KM. Glavni ulagači su osiguravajuće kuće, banke i investicioni fondovi. Na ovaj način, finansijska divizija ASA grupacije je dodatno proširila svoje finansijsko-poslovne usluge prema investitorima.
Korporativne obveznice su dužnički vrijednosni papiri koje se izdaju u cilju prikupljanja potrebnih novčanih sredstava na period od 3-5 godina. Stvaraju manje troškove za komapnije nego komercijalni krediti, a nose veću kamatnu stopu od državnih i municipalnih, ali i veći rizik povrata uloženih sredstava ovisno o kreditnom rejtingu emitenta.

"Odlučili smo se na ovaj korak kako bi osigurali alternativni izvor finansiranja, ali i ponudili novi materijal na bh. tržištu“, ističe direktor firme ASA Finance Emir Somun. "Biti korak ispred ostalih je naš moto kao i cjelokupne Grupacije te smo na ovaj način željeli biti pokretači novih ideja.“

Korporativne obveznice ASA finance su potpuno prenosivi vrijednosni papiri te se mogu preprodavati na sekundarnom tržištu, kao što je Sarajevska berza. Obveznice su povoljnije od štednje u komercijalnim bankama i sigurniji vrijednosni papir od dionice jer obećava dobit.

"Emitovano je 300.000 obveznica i uspješnost je bila preko 60%“, kaže Sergio Ermacora, direktor firme ASA Brokers koja je počela učestvovati u prometu SASE u septembru 2008. godine i nalazi se među top 5 brokerskih kuća u FBiH. „Ovo je novost na tržištu vrijednosnih papira i očekujemo da ozbiljno trgovanje sa obveznicama u narednom periodu“.

Mreža članica finansijske divizije ASA grupacije svoj sistem poslovanja usmjerila je ka razvoju efikasnog finansijskog sistema koji će biti u stanju pružiti stabilnu podlogu svim svojim klijentima.

Finansijska divizija pruža usluge iz oblasti savjetovanja prilikom preuzimanja i prodaje kompanija, finansijskog prestruktuiranja, integralnog informacionog sistema, upravljanja ljudskim resursima, izrade biznis planova i studija izvodljivosti, pravnog i poreskog savjetovanja, modela finansijske konstrukcije projekata te njihove realizacije iz raspoloživih fondova Evropske unije, Svjetske banke, institucionalnih investitora, kredita komercijalnih banaka te drugih izvora koja preduzećima stoje na raspolaganju posebno emisijom obveznica i drugih vrijednosnih papira.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...