Prijedor
0

Prva grupa od 200 radnika 'Mittala' poslana na čekanje

SRNA
Prva grupa od 200 radnika preduzeća ''Arcelor Mittal Prijedor'' upućena je na jednomjesečno čekanje zbog pada potražnje za željeznom rudom iz ovog rudnika koja je posljedica globalne ekonomske krize.

Ostali radnici će u naredna dva mjeseca u dvije grupe biti na čekanju od po 30 dana.

U Rudniku je zaposleno oko 700 radnika.

Direktor preduzeća Mladen Jelača rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su se ovaj nepopularan potez odlučili, jer je u prvom tromjesečju prepolovljena otprema rude, a da ni u drugom kvartalu ne očekuju bolje.

''Plan za prvi kvartal je bio 250.000 tona. Proizveli smo 150.000 tona, a otpremili 124 000 tona željeznog koncentrata'', naveo je Jelača.

On je naglasio da su planove morali uskladiti sa partnerima - željezarama, te da rudari iz Omarske jedine nade polažu u zeničku željezaru.

''Teško da će, iako su hrvatske željeznice korigovale cijene transporta nešto naniže, naša ruda ići prema 'Mittalovim' željezarama u Češkoj i Poljskoj'', rekao je Jelača, napominjući da ruda nije konkurentna jer dvije trećine cijene čine troškovi transporta.

Direktor najvećeg rudnika željeza u BiH naglasio je da su zbog svega toga morali smanjiti operativne, ali i troškove radne snage.

Jelača je podsjetio da je sa Sindikatom dogovoreno da svi jednako podnesu teret krize, s tim da socijalne kategorije budu zaštićene, napomenuvši da će radnicima na čekanju biti plaćeno 55 odsto od prosječne plate u preduzeću koja iznosi 760 KM, s tim da će najniži iznos biti 320 KM.

Menadžerima će u vrijeme čekanja plata biti umanjena za 50 odsto.

Predsjednik Sindikata rudnika ''Arcelor Mittal Prijedor'' Milanko Stojnić rekao je da nisu presrećni zbog situacije koja ih je zadesila, ali da su objektivno sagledali stanje u preduzeću i dogovorili da teret krize ravnomjerno snose.

On je istakao da RS, kao vlasnik 49 odsto kapitala prijedorskog rudnika, ne vuče poteze koji bi privredi pomogli da što bezbolnije prevaziđe ovu krizu, navodeći da su primjenom novog zakona o doprinosima na bruto plate u ovom preduzeću izdvajanja po radniku veća za 30 KM.

Stojnić je naglasio da imaju uvjeravanja od generalnog menadžera da neće biti otpuštanja radnika, jer, zahvaljujući prošlogodišnjem pozitivnom poslovanju, imaju još prostora da ''prežive''.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da će novi površinski kop na Buvaču biti aktiviran polovinom jula ove godine, kako je i planirano.

Investicija multinacionalne kompanije ''Arcelor Mittal'' u ovaj kop vrijedna je oko 30.000.000 eura.