biznis
0

Prva godišnjica bh. investicije u Libiji

FENA
Bh. kompanija MIMS Jafara Co. Food Industry u Libiji, koja je nastala kao rezultat zajedničkog ulaganja MIMS Grupacije i libijske firme Jafara, u srijedu je u Tripoliju obilježila prvu godišnjicu uspješnog poslovanja na libijskom tržištu.

Tim povodom upriličen je i posjet Tripoliju stotinu i pedeset gostiju iz BiH, među kojima su bili privrednici, bankari poslovni partneri, te predstavnici medija iz BiH i Hrvatske.

Ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta koji je dao veliki doprinos u realizaciji ovoga projekta je istaknuo velike potencijale u daljnjem proširenju ekonomske saradnje izmedju BiH i Libije, navodeći kako trenutno u Libiji radi oko 1.500 radnika iz BiH te da postoje mogućnosi za zapošljavanje još tri do pet hiljada.

"Poseban značaj i težinu ima dolazak MIMS Grupacije na ovo tržište i to na jedan novi način, ulaganjem u zajedničku firmu s libijskim prijateljima. Ovakvi zajednički projekti učvršćuju odnose među nama, obogaćuju iskustva i što je najvažnije zapošljavaju ljude i podižu nivo ekonomskih odnosa dvije zemlje", kazao je ambasador Šeta navodeći da je u Libiji prisutno još desetak značajnih bh. kompanija.

"Bio je ovo hrabar potez MIMS-a jer su mnoge aktivnosti ovdje još u začetku, s mnogo nepoznanica i mnogo rizika. Nisam siguran da li je, i da li će profitirati u ovom poslu kompanija Jafara i vlasnik Mujo Selimović, ali sam siguran da će profitirati BiH, naši ljudi ovdje pa i sve bh. firme, kao što će veliku korist imati i Libija, prije svih dioničari i zaposleni u ovoj firmi“.

Predsjednik i vlasnik MIMS Grupacije Mujo Selimović je kazao kako je rezultat ulaganja MIMS/a u kompaniju Jafara koja je bila pred gašenjem, otvaranje vrata za plasiranje i drugih proizvoda MIMS Grupacije na libijsko i druga tržišta u regiji.

On je također izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja s libijskim partnerima biti od pomoći i drugim bosanskohercegovačkim kompanijama da plasiraju svoju robu i usluge na ovo dinamično i perspektivno tržište.

Kompanija Jafara prilikom preuzimanja imala je oko 20, a danas 115 uposlenika, što bosanskohercegovačkih što libijskih stručnjaka. U kratkom roku, od septembra 2005. do maja 2006. investiran je iznos od 10 miliona eura u infrastrukturu, osnovna sredstva i obrtni kapital. Do kraja 2006. godine ukupna investicija iznosila je više od 15 miliona eura.

Izgrađeno je i rekonstruirano više od 24.000 m² prostora i instalirana nova tehnologija za proizvodnju s pratećim sadržajima. Kao sljedeći važan korak u radu Jafare je puštanje u rad dvije nove proizvodne linije.

Osim proizvodnje raznih vrsta sokova kompanija MIMS Jafara Co. Food Industry je nastavila proizvodnju tradicionalnog libijskog začina "harisa".