{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva godišnjica bh. investicije u Libiji

F
6.6.2007. u 12:45
0
0
Prva godišnjica bh. investicije u Libiji
0
Prva godišnjica bh. investicije u Libiji
Bh. kompanija MIMS Jafara Co. Food Industry u Libiji, koja je nastala kao rezultat zajedničkog ulaganja MIMS Grupacije i libijske firme Jafara, u srijedu je u Tripoliju obilježila prvu godišnjicu uspješnog poslovanja na libijskom tržištu.
Tim povodom upriličen je i posjet Tripoliju stotinu i pedeset gostiju iz BiH, među kojima su bili privrednici, bankari poslovni partneri, te predstavnici medija iz BiH i Hrvatske.

Ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta koji je dao veliki doprinos u realizaciji ovoga projekta je istaknuo velike potencijale u daljnjem proširenju ekonomske saradnje izmedju BiH i Libije, navodeći kako trenutno u Libiji radi oko 1.500 radnika iz BiH te da postoje mogućnosi za zapošljavanje još tri do pet hiljada.

"Poseban značaj i težinu ima dolazak MIMS Grupacije na ovo tržište i to na jedan novi način, ulaganjem u zajedničku firmu s libijskim prijateljima. Ovakvi zajednički projekti učvršćuju odnose među nama, obogaćuju iskustva i što je najvažnije zapošljavaju ljude i podižu nivo ekonomskih odnosa dvije zemlje", kazao je ambasador Šeta navodeći da je u Libiji prisutno još desetak značajnih bh. kompanija.

"Bio je ovo hrabar potez MIMS-a jer su mnoge aktivnosti ovdje još u začetku, s mnogo nepoznanica i mnogo rizika. Nisam siguran da li je, i da li će profitirati u ovom poslu kompanija Jafara i vlasnik Mujo Selimović, ali sam siguran da će profitirati BiH, naši ljudi ovdje pa i sve bh. firme, kao što će veliku korist imati i Libija, prije svih dioničari i zaposleni u ovoj firmi“.

Predsjednik i vlasnik MIMS Grupacije Mujo Selimović je kazao kako je rezultat ulaganja MIMS/a u kompaniju Jafara koja je bila pred gašenjem, otvaranje vrata za plasiranje i drugih proizvoda MIMS Grupacije na libijsko i druga tržišta u regiji.

On je također izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja s libijskim partnerima biti od pomoći i drugim bosanskohercegovačkim kompanijama da plasiraju svoju robu i usluge na ovo dinamično i perspektivno tržište.

Kompanija Jafara prilikom preuzimanja imala je oko 20, a danas 115 uposlenika, što bosanskohercegovačkih što libijskih stručnjaka. U kratkom roku, od septembra 2005. do maja 2006. investiran je iznos od 10 miliona eura u infrastrukturu, osnovna sredstva i obrtni kapital. Do kraja 2006. godine ukupna investicija iznosila je više od 15 miliona eura.

Izgrađeno je i rekonstruirano više od 24.000 m² prostora i instalirana nova tehnologija za proizvodnju s pratećim sadržajima. Kao sljedeći važan korak u radu Jafare je puštanje u rad dvije nove proizvodne linije.

Osim proizvodnje raznih vrsta sokova kompanija MIMS Jafara Co. Food Industry je nastavila proizvodnju tradicionalnog libijskog začina "harisa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: