Italija
0

Prva električna centrala na hidrogen u Veneciji

FENA
Italijanska energetska kompanija Enel saopćila je u petak da pokreće prvu električnu centralu koja će raditi na hidrogen, bez emitiranja plina s učinkom staklenika u Fusini, u industrijskoj zoni Porto Marghera, blizu Venecije.
  • Stanovnici Venecije i njene okoline prvi su u svijetu koji dobivaju energiju uz pomoć hidrogena iz Enelove centrale u Fusini, saopćila je kompanija koja smatra da je ovo svjetska premijera korištenja reciklaže hidrogena, prenosi AFP.

Ova centrala snage 12 megawata ima posebnu priliku da koristi hidrogen iz otpadaka lokalnih petrohemijskih industrija, naročito iz fabrike Polimeri Europa iz grupe Eni.

Proizvedena energija od 60 miliona KW/h godišnje zadovoljit će potrebe 20.000 porodica i izbjeći emitiranje u atmosferu više od 17.000 tona ugljendioksida, precizira Enel u saopćenju.

Ova centrala je dio projekta Hydrogen Park koji podržavaju regija Venecija i ministarstvo za okoliš u visini od 4 miliona eura i čiji cilj je da se u toj zoni promovira istraživanje u domenu hidrogenskih tehnologija, navodi se u saopćenju.

Vezani članci