biznis
0

"Prudent" kupuje "AIA" za 35,5 milijardi dolara

SRNA
Kompanija "Prudent" objavila je da će kupiti firmu "AIA", azijski ogranak američke osiguravajuće kuće "AIG", za 35,5 milijardi dolara.

U saopštenju se navodi da ovaj sporazum predstavlja veliku priliku za formiranje najveće osiguravajuće kuće u jugoistočnoj Aziji, prenosi BBC.

Vrijednost akcija "Prudenta" opala je za 12 procenata nakon što je objavljeno da će kupovina djelimično biti finansirana ponudom novih akcija postojećim akcionarima, u vrijednosti do 20 milijardi dolara.

Potražnja za ličnim finansijskim uslugama u Aziji povećava se pod uticajem snažnog ekonomskog rasta.

Stotine uspaničenih korisnika usluga firme "AIA" okupilo se ispred njenih prostorija u Singapuru i Hong Kongu u septembru 2008. godine, da bi ugasili svoje polise u vrijeme globalne finansijske krize.

Poslovanje ove kompanije stabilizovalo se nakon što je američka vlada finansijski pomogla vlasničkoj kompaniji "AIG". Sada će firma "AIA" biti prodata da bi se otplatio taj dug, iako je riječ o najprofitabilnijem ogranku američkog giganta.

"Prudent" se nada da će ovim potezom ostvariti dominaciju na tržištima Kine, Indonezije i Tajlanda, zemalja koje se najbrže razvijaju.

Azijci imaju najveću prosječnu ličnu ušteđevinu na svijetu. Kinezi u svojim bankama štede više od polovine svojih godišnjih primanja.