biznis
0

Provizija za zamjenu konvertibilnih maraka u kune čak pet posto

FENA
Povodom informacija o smanjenju kursa konvertibilne marke (KM) u pojedinim mjestima u Dalmaciji, u Republici Hrvatskoj, iz Centralne banke BiH Feni je rečeno kako je prema kursnoj listi CBBH kurs KM u odnosu na hrvatsku kunu 4.jula 2007.godine iznosio 3,7377, odnosno 100 KM je bilo 373,77 kuna.

Viceguverner CBBiH Ljubiša Vladušić navodi kako, prema podacima na web stranici Hrvatske narodne banke pod izračunatim tečajevima valuta koje ne kotiraju na deviznom tržištu u Republici Hrvatskoj od 1.6.2007. godine, kurs KM u odnosu na hrvatsku kunu iznosi 3,7294.

Također na web stranici HNB-a je naglašeno da banke mogu same utvrđivati devizni kurs.

Vladušić pojašnjava također da prema tečajnoj listi na web stranici Splitske Banke 4.7.2007. kurs KM, kupovni za efektivu iznosi 3,6245, dok kupovni za devize iznosi 3,6483, dok je kurs u Zagrebačkoj banci. d.d. povoljniji i iznosi 3,706866 (kupovni za devize).

  • Ukoliko uporedimo kurs EURO/KM sa kursnih listi ovih banaka možemo vidjeti da je kod Splitske banke omjer 1,9858, a kod Zagrebačke banke 1,95583, što je dokaz da KM nije devalvirana u odnosu na euro, naglasio je viceguverner Vladušuć.

On ističe kako mjenjačnice u Hrvatskoj, posebno tokom ljeta hrvatsku kunu vještački apreciraju (precjenjuju) u odnosu na ostale valute i da u devizni kurs veoma često uključuju i svoju proviziju, odnosno prikazuju kurs već umanjen za proviziju.

  • Mjenjačka provizija je stvar poslovne politike Hrvatske narodne banke koja utvrđuje propise za obavljanje mjenjačkih poslova malih mjenjačnica, a i stvar poslovne politike komercijalnih banaka, dodaje Vladušić te pojašnjava da u pojedinim slučajevima iznos od 20 KN koliko je otprilike odstupanje od kursa BAM/KN predstavlja mjenjačku proviziju od oko pet posto.

Prema saznanjima do kojih je došlo Odjeljenje za bankarstvo Centralne banke BiH prethodnih dana se za jednu KM moglo dobiti 3,55 kuna u malim mjenjačnicama u srednjoj Dalmaciji, što opet potvrđuje da kurs varira od jedne mjenjačnice do druge.