Prestaje proizvodnja
93

Protest ispred fabrike Fiata u Kragujevcu zbog više od 1.500 planiranih otkaza

N. V.
Foto: Danas.rs
Foto: Danas.rs
Nekoliko stotina radnika okupilo se ispred ulaza Fiatove fabrike automobila u Kragujevcu zbog otpuštanja više od 1.500 radnika nakon što firma gasi proizvodnju modela 500l u ovom gradu.

Kompanija je nastavila da poziva radnike na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će taj proces biti zamrznut na 20 dana.

Izjašnjavanje podrazumijeva prihvatanje ponude za odlazak u inostranstvo na rad dvije godine ili isplatu otpremnina.

U Fiat Kreisler automobili fabrici u Kragujevcu zaposleno je 2.016 ljudi od čega je tehnoloških viškom proglašena 1.541 osoba. Isti uvjeti ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fiat plastik gdje je 90 posto zaposlenih proglašeno viškom.

Radnici su prvo okupili ispred ulaza kako bi Upravi zabranili ulazak, međutim od toga su odustali, kako kažu, "do ponedjeljka" jer do tada imaju obećanje iz vlade da će riješiti problem prihvatanja ponude za odlazak u inostranstvo.

Nekoliko je zahtjeva koje radnici imaju, a jedan od njih je da im se po povratku iz inostranstva garantuje posao u Srbiji. Onima koji žele ostati zahtijevaju isplatu bar minimalne plate.