{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protest belgijskih sindikata

F
15.12.2007. u 17:50
0
0
Protest belgijskih sindikata
0
Protest belgijskih sindikata
Najmanje 18.000 članova belgijskih radničkih sindikata demonstriralo je danas u Bruxellesu zbog neuspjeha političara da oforme novu vladu i riješe problem rastućih cijena nafte i hrane.
Belgija, podijeljena na holandsko govorno područje Flandriju i Valoniju, gde se govori francuski jezik, bez vlade je šest mjeseci, jer vladajuće snage poslije izbora nisu uspjele da se dogovore o formiranju koalicije, podsjetila je agencija Reuters.

"Ljudima je dosta diskusija među političkim partijama. Ovo je veoma ozbiljno upozorenje strankama da povedu računa o narodu", izjavio je sekretar sindikata CGSLB Bernar Noel.

Noel je upozorio da bi situacija mogla da se zaoštri u narednim sedmicama ako političari danas ne saslušaju poziv sindikata, a kao jednu od mogućnosti naveo je štrajkove.

Generalni sekretar sindikata CSC Klod Rolin izjavio je da političari treba da počnu da rješavaju svakodnevne probleme građana, umjesto prevashodnog bavljenja institucionalnim pitanjima.

Briselska policija je saopćila da je u demonstracijama učestvovalo 18.000 ljudi, a zbog štrajka mašinovođa mnogi nisu uspjeli da dođu na protest.

Demonstracije su organizovali sindikati CGSLB, CSC i FGTB, koji žele da Belgija ostane ujedinjena sa novom vladom, od koje traže da se pozabavi problemom pada kupovne moći stanovništva.

Neuspješni pokušaji da se formira vlada izazvali su spekulacije da bi Belgija, osnovana prije 177 godina, mogla da bude podijeljena na frankofone regione i područja u kojima se govori holandski, naveo je Reuters.

Funkcioner liberalne partije MR Danijel Dikarm izjavio je danas da je Belgija kao federalna država došla do kraja i da Valonija treba da se ujedini sa Francuskom, ali da zadrži belgijsku zastavu i kralja. Inflacija je, zbog rasta cijena hrane i nafte, dostigla najviši nivo u Belgiji za posljednjih šest i po godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: