{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosječna plata lakirera 924 KM, a profesora 948 KM

S
12.8.2010. u 15:49
0
33
Prosječna plata lakirera 924 KM, a profesora 948 KM
0
Prosječna plata lakirera 924 KM, a profesora 948 KM
Foto: Ilustracija
U Bosni i Hercegovini najviše zarađuju zaposleni u oblasti višeg menadžmenta, a najviša plata je ona finansijskog menadžera - preko 8.000 KM. Do ovih podataka došao je portal Posao.ba, provodeći detaljnu anketu među zaposlenima u našoj zemlji.
Za manje od mjesec dana u istraživanju je učestvovalo blizu 6.500 osoba.

Dosadašnji rezultati pokazuju da zaposleni u oblasti višeg menadžmenta očekivano imaju i najveće plate. Upravo u toj oblasti rada je do sada najviša plata jednog finansijskog menadžera od preko 8.000 KM, ne računajući godišnje bonuse.

Nakon njega slijede regionalni direktor i direktor prodaje, svi sa mjesečnim primanjma prosječno oko 4.500 KM.

Na drugoj strani, zaposlenici koji rade u oblasti novinarstva i štamparstva, te obezbeđenja i zaštite zarađuju najmanje, pa radnik u štampariji ima platu 580 KM, a radnik u obezbjeđenju manju od 590 KM.

Najlošije plate imaju ljudi koji rade u privremenim i niskokvalifikovanim oblastima rada, u prosjeku oko 546 KM, a za njima slijede kožna i tekstilna industrija u kojima plate ne prelaze prosjek od 485 KM. Tako, recimo, anketar trenutno ima prosječnu platu manju od 480 KM, slično kao i čistači, čuvari objekata, krojači ili domari u školama.

Zanimljivo je da vrlo često obrazovanje ne igra glavnu ulogu kod visine plate, pa je tako prosječna plata lakirera 924 KM, a profesora 948 KM.

Istraživanje plata na Plata.ba omogućava svim učesnicima u istraživanju da uporede svoju zaradu sa ljudima koji rade na istoj ili sličnoj poziciji, u istom dijelu zemlje, imaju slično radno iskustvo. Osim toga, istraživanje omogućava i poređenje plate učesnika u istraživanju sa platom na istoj radnoj poziciji u nekim od zemalja srednje Evrope - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj te poređenje sa platama u susjednoj Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: