Vjekoslav Bevanda
0

"Propadne li aranžman s MMF-om, tu je plan B"

SRNA
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je da Federacija BiH ima rezervni plan ukoliko propadne stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Brisaćemo prihode na prihodovnoj strani budžeta i ići ćemo na umanjenje rashodovne strane", rekao je Bevanda, napomenuvši da federalni budžet nije prazan i da novca u njemu ima zahvaljujući prvoj rati iz aranžmana sa MMF-om.

On je podsjetio da bi BiH do kraja godine trebalo da dobije drugu ratu iz aranžmana s MMF-om, ali da je taj aranžman stalno u opasnosti, jer se traži ispunjenje uslova.

"Sada treba povući odgovarajuće poteze, prije svega, donijeti određene zakonske akte koji će voditi ka stabilizaciji ukupnog fiskalnog sistema. Misija MMF-a nam dolazi 4. novembra i ukoliko izađemo iz aranžmana zbog neispunjavanja uslova, situacija će biti mnogo teža", istakao je Bevanda.

Gostujući u programu Federalne televizije, Bevanda je rekao da su za situaciju u kojoj je jedini spas bio aranžman sa MMF-om odgovorni svi oni u vlasti koji nisu iskoristili mogućnosti nastale uvođenjem PDV-a.

"Tada su akumulirana ogromna sredstava s kojima je trebalo ići naprijed i strateški razmišljati, a ne trošiti ih sve u tekuću potrošnju. Ta je spirala davno počela i ona se teško zaustavlja", rekao je Bevanda.

On ističe da su za trenutnu situaciju krivi svi, jer je i opozicija glasala za zakone koji nemaju finansijskog pokrića.

"Ova je godina bila idealna da napravimo zaokret ka pravom smjeru, ali smo ostajali gluvi na zvono za uzbunu", ocijenio je Bevanda.