{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija prvih lokalnih akcionih grupa u BiH za ruralni razvoj

F
22.9.2008. u 15:52
0
0
Promocija prvih lokalnih akcionih grupa u BiH za ruralni razvoj
0
Promocija prvih lokalnih akcionih grupa u BiH za ruralni razvoj
Razvojni program UN-a (UNDP), Delegacija Evropske komisije u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH promovirali su u ponedjeljak u Sarajevu prve tri lokalne akcione grupe (LAG) koje su registrirane u BiH te njihove pilot projekte za ruralni razvoj u tri bh. regije.
Prve lokalne akcione grupe u BiH su lokalna, međuopćinska udruženja, koja su u saradnji s civilnim društvom i lokalnim poslovnim sektorom posvećena ruralnom razvoju.

Obuhvataju lokalitete - Doboj (općine Doboj i Maglaj), Una-Sana (općine Bužim, Bosanska Krupa i Sanski Most) i GOZB (općine Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo).

Ukazujući na značaj formiranja lokalnih akcionih grupa, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab naglasila je da i u okviru EU postoji jak naglasak na lokalne aktivnosti razvoja.

Lokalne akcione grupe predstavljaju formalno registrirana partnerska udruženja sastavljena od predstavnika poslovnog sektora, lokalne uprave i nevladinog sektora.

Ove grupe implementiraju projekte iz ruralnog razvoja, a uspostavljene su po evropskom modelu koji se u Evropi finansiraju iz strukturalnog fonda za ruralni razvoj.

Šef sektora operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Konstantin Longaris ustvrdio je da ovaj projekt ne omogućava samo povratak ljudi nego i njegovu održivost.

Istaknuo je da se u zemlji koja želi ostvariti ekonomski i društveni napredak mora promijeniti način razmišljanja u vezi s ruralnim razvojem, koji se mora staviti u sam vrh prioriteta.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ukazali su također na značaj osnivanja lokalnih akcionih grupa i organiziranja njihovih korisnika da bi u budućnosti mogli koristiti sredstva iz fondova EU za oblast ruralnog razvoja.

Kako je rečeno, promocijom uspostave evropskog modela lokalnih akcionih grupa u BiH i početka implementacije njihovih pilot projekata koju finansiraju općine i UNDP-ov projekt Sutra Plod postavljaju se dobri osnovi za razvoj ne samo ruralnih zajednica u BiH već i bh. privrede.

Također, ova inicijativa predstavlja dobar primjer pozitivnih promjena i koraka koje BiH vode ka EU i razvoju koji osiguravaju bolji životni standard.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: