biznis
0

Promjene kamata - očekivane, dolar slab

FENA
Odluka Evropske centralne banke (ECB) od četvrtka da osnovnu kamatnu stopu zadrži na nepromijenjenom nivou od četiri posto, a Banke Engleske da baznu stopu poveća za još četvrt procenta, u skladu su s očekivanjima investitora, pa su euro i funta zadržali čvrste pozicije prema dolaru, a indeksi akcija ublažili početni gubitak.

Euro je polovinom dana vrijedio na Londonskoj berzi 1,3634 dolara, 1,655 švicarskih franaka i nešto više od 167 japanskih jena, a funta se održala iznad nivoa od 2,02 dolara, najvišeg za 26 godina, javljaju agencije.

Britanska centralna banka povećala je u četvrtak baznu kamatu na 5,75 posto, a ECB ju je zadržala na dosadašnjih četiri posto, ali je signalizirala da će do daljeg porasta kamata doći kasnije ove godine.

Euro je na rekordno visokom nivou prema jenu, prije svega zahvaljujući kamatnoj prednosti jer su japanske kamatne stope skoro nulte, a istovremeno je na dvomjesečnom maksimumu prema dolaru i blizu rekordnoj vrijednosti s kraja aprila od 1,3682 dolara.

Funta je iznad psihološke granice od dva dolara pod uticajem uvjerenja investitora da će britanske kamate još ići naviše, jer Banka Engleske želi spriječiti inflatorne pritiske.

Prema korpi najvažnijih valuta, dolar je sada na najnižem nivou od januara 2005. upravo zbog čvrstih pozicija evropskih valuta.

"Razlike u kamatama su ključni pokretač za dolar. ECB će, najvjerovatnije, povećati kamate, a američke Federalne rezerve bi čak mogle da ih smanje," ocijenio je analitičar "SEB Merchant Bankinga".

U takvoj tržišnoj klimi investitori se pribojavaju da će otežani uvjeti zaduživanja uticati na smanjenje likvidnosti i pogoditi cijene akcija, dosad potaknute dobrim poslovima integracija i preuzimanja kompanija.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 bio je polovinom dana nepromijenjen, nadoknadivši početni gubitak od 0,2 posto. Indeks je u prethodna dva dana bilježio rast, a ukupno je ove godine odskočio skoro devet posto zahvaljujući integracijama i dobrim zaradama kompanija.

"U Evropi, više kamatne stope odražavaju snažniji ekonomski rast i za tržište je to prihvatljivo," ocijenila je stručnjakinja za evropske portfeljske investicije u "Goldman Sachsu" Sharon Bell.

Ona je ocijenila da daljnje povećanje britanskih kamata nosi izvjestan rizik zbog uticaja na tržište stambene izgradnje i hipotekarnih kredita, podsjećajući na sadašnju nepovoljnu situaciju na tom tržištu u SAD-a poslije dvogodišnjeg pritezanja monetarne politike.

Akcije austrijskog proizvođača čelika "Festalpine" u prijepodnevnom trgovanju bile su u porastu više od dva posto na vijest da su brokerske kuće povećale investicijski rejting te kompanije.

Akcije grupacije "Hilton hotels" u porastu su čak 30 posto na 47 dolara, reagujući na odluku privatnog akcijskog fonda "Blexton" u srijedu da kupi kompaniju za oko 20 milijardi dolara, ne računajući dugove.