biznis
0

Prolongirana rasprava o stanju u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas na sjednici prijedlog Vlade FBiH da najavljena rasprava o stanju i perspektivama razvoja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH ne bude otvorena danas, već da ta tačka bude na posljednjem mjestu u dnevnom redu ove sjednice doma.

Pošto je njen dnevni red veoma obiman i zasigurno ne može biti isrpljen danas, a ni sutra, kada će Dom zasjedati također, to znači da će rasprava o elektroenergetskom sektoru biti otvorena u Parlamentu kasnije. Datum nije preciziran.

Obrazlažući zahtjev za prolongiranje ove rasprave, federalni premijer Nedžad Branković kazao je da je došlo do novih momenata u odnosima Federalne vlade i Elektroprivrede BiH. Osim toga, riječ je o strateški značajnom sektoru za rad Vlade u ovom mandatu, pa sve te činjenice iziskuju dodatni angažman i intervencije.

Izmjene Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH, koje je također predložila Vlada potpuno su povučene iz najavljenog dnevnog reda ove sjednice Predstavničkog doma. Vlada prvobitno nije bila saglasna s tim, ali je premijer u toku sjednice izjavio da se prijedlog za povlačenje može uvažiti ako će maksimalno brzo raditi zajednička komisija oba parlamentarna doma, Vlade i eksperata, formirana radi odabira likovnog rješenja za nova federalna obilježja - grb i zastavu. Dosadašnja obilježja Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnim.

Zakonom koji je predlagala Vlada bila je predviđena privremena zvanična upotreba državnih simbola - grba i zastave kao federalnih obilježja, do ustanovljavanja novog federalnog grba i zastave.

Na ovoj sjednici Predstavničkog doma konačnim dnevnim redom utvrđeno je da rasprava o izmjenama Zakona o pravima branilaca te Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka bude obavljena po hitnom postupku.

Za razliku od ovih zakonskih akata, nije uvažen zahtjev poslaničkog Kluba Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović da dopune važećeg Zakona o FERK-u budu u dnevnom redu po istoj proceduri.

Prijedlog zakona o pomilovanju povučen je danas s dnevnog reda dok u Domu naroda ne bude završena dosadašnja procedura ovog zakona, odlučeno je.

Konačni dnevni red treće redovne sjednice Predstavničkog doma utvrđen je nakon duže rasprave i pauza.