biznis
40

Projektna akademija SERDA nastavlja sa edukacijom

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA u toku je Projektna akademija za petu grupu polaznika.

Grupu čine predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo, Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, Registara vrijednosnih papira u FBiH, Sarajevogasa, Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, KJKP RAD, KJKP Tržnice-Pijace Sarajevo, Energoinvesta, TV SA te privatnih preduzeća i NGO, koji će u naredne dvije sedmice proći intenzivni program obuke o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.

Prvi program edukacije obuhvata oblasti razumijevanje Evropske unije, programi finansijske podrške i fondovi EU, izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i popuna aplikacija na EU fondove. Drugi program obuhvata oblasti planiranje i koordinacija provedbe projekata, ugovorne obaveze korisnika sredstava, upravljanje finansijskim izvještajima i provedba procesa javne nabavke. Partner u realizaciji programa je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Program rada predviđa intenzivnu edukaciju putem prezentacija, radionica, simulacija, studija-slučaja, interaktivan rad sa polaznicima itd., fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja, izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, izradu tenderske dokumentacije, ali i implementaciju EU projekata koja nosi veliki broj izazova.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će postati članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

S obzirom na to da je SERDA jedna od vodećih organizacija po broju EU projekata čija je implementacija u toku te zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u pripremi i implementaciji projekata koji se finansiraju iz EU sredstava, SERDA je uspostavila Projektnu akademiju koja je otvorena i za pravna i za fizička lica, sve one koji žele da se educiraju i nauče kako iskoristiti sredstva EU. Za svaku fazu upravljanja projektnim ciklusom (PCM) SERDA posjeduje specifična znanja stečena na projektima u praksi koja želi prenijeti polaznicima Projektne akademije.

Cilj Projektne akademije je da se ojačaju kapaciteti zaposlenih u lokalnim zajednicama, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama i organizacijama, NVO, privrednim subjektima, kao i fizičkih lica koja profesionalno i funkcionalno imaju ili mogu imati ulogu i mogućnost u procesu EU integracija.

Projektna akademija je i dalje otvorena za sve zainteresirane, a prijave se mogu preuzeti na web stranicama www.serda.ba i www.ceppei.ba ili direktno u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji – SERDA. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected], faxa: 033/663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA, ulica Hamdije Čemerlića 2/11, Sarajevo.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 033/703 – 801.