"Toplane" Sarajevo
0

Projekt mjerenja utroška toplotne energije i ugradnje alokatora

FENA
Predstavnici kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Toplane" Sarajevo prezentirali su danas Projekt mjerenja utroška toplote energije i ugradnje djelitelja toplote (alokatora) koji podrazumijeva sistem naplate na osnovu izmjerene potrošnje toplotne energije.

Na pres-konferenciji "Toplana" taj projekt je okarakteriziran kao razvojni, a ima za cilj povećanje efikasnosti sistema grijanja, smanjenje potrošnje, zaštitu okoline, ali i stimuliranje štednje u korist potrošača.

Mjerači utroška toplote bit će ugrađeni u svim priključenjima pojedinih objekata (ulaza) i mjerit će ukupno potrošenu toplotnu energiju za kompletan objekt (ulaz). Dosad je ugrađeno 1.100 mjerača utroška toplote u ili ispred objekata što je 80 posto od ukupno predviđenog broja, a taj posao trebalo bi da bude završen do početka naredne sezone grijanja.

Realizacija tog projekta podrazumijeva i individualno mjerenje potrošene toplotne energije za svaki stan, odnosno ugradnju alokatora koji se ugrađuje na svako grijaće tijelo (radijator) u stanu.

Taj sistem već je uveden u pet novih zgrada na području grada, a njegovo uvođenje, odnosno primjena u ostalim objektima kolektivnog stanovanja bit će moguća tamo gdje najmanje 80 posto stanara to prihvati tj. plati 600 do 700 KM za opremanja stana potrebnim mjerilima. Rezultati do kojih se došlo u stanovima gdje već funkcionira taj sistem pokazuju da korisnici prosječno imaju niže račune za 15 do 30 posto u odnosu na paušalni sistem plaćanje.

Danas je rečeno da ukupna potrošnja toplotne energije ovisi prije svega od kvaliteta izolacije zgrade, stanja i veličine grijaćih tijela, kao i opremljenosti radijatora termostatskim ventilima. "Tako će, kad zaživi ovaj sistem, korisnici nekih stanova plaćati više, a neki manje u odnosu na trenutni iznos plaćanja usluga", istaknuto je danas.

Korisnici bi najniže račune (ostale troškove) plaćali tokom ljeta kad nema grijanja, a u "kritičnim mjesecima" (decembar, januar, februar) plaćali bi prosječno nekoliko puta veći račun nego u mjesecima kad nema grijanja.

Taj sistem naplate trebalo bi da prati odgovarajuća zakonska regulativa, a blagovremeno će biti doneseni propisi koji će građanima omogućiti plaćanje usluga na taj novi način.

Istaknuto je da mora doći do korekcije cijena za usluge "Toplana" ukolike se ne želi proglasiti stečaj te firme ili da se pokriće gubitaka te firme osigura iz budžeta.

Radi boljeg razumijevanja sistema naplate na osnovu izmjerene potrošnje toplotne energije "Toplane" su, u ovoj sezoni grijanja, pokrenule Pilot projekt informiranja korisnika o iznosu koji bi trebalo da plate u slučaju da se naplata vrši na osnovu mjerenja.