biznis
18

Projekat zeničke žičare otkriven nakon 30 godina, čeka se stav vlasti o mogućnosti izgradnje

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sarajevo je 1984. godine za pomoć u organizaciji Zimskih olimpijskih igara zauzvrat Zenici napravilo projekat za izgradnju žičare, a projekt je otkriven tek prije nekoliko dana.

Priča o zeničkoj žičari za koju je planirano da ide od Kamberovića Polja do zeničkog izletišta Smetovi već godinama kruži u Zenici, a Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata došlo je u posjed projekta koji je 1984. godine napravio Energoinvest.

"Projekat je bio obaveza Sarajeva prema Zenici za ulaganje u organizaciju Zimskih olimpijskih igara, a nakon što je više od 32 godine bio u arhivi koja je zahvaćena i požarom, pronađen je i na sigurnom je mjestu. O vrijednosti projekta ne možemo govoriti jer je prošlo dosta godina, a sada su u upotrebi i nove tehnologije", kazao je za Klix.ba direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici Feđa Jovanović.

U projektu je ucrtano 60-ak stubova na trasi od blizu 5,5 kilometara, a odgovorni su istakli da ih raduje što stubovi ne zahvataju trasu koridora 5C koji se gradi iznad Zenice zbog čega je realizacija projekta i danas izvodljiva.

Čitav projekt od crteža do budžeta rađen je ručno, a detaljima je posvećena velika pažnja.

"Meni je bio šok kada sam vidio da je projekat napravljen ručno od početka do kraja s obzirom na to da se danas sve radi u računarskim programima. Jednostavno, ovo je projekt koji su radili pravi inžinjeri", izjavio je Jovanović te dodao da je projekat potrebno prebaciti u računarski software nakon čega bi se planirala njegova realizacija.

Naš sagovornik je za kraj izjavio da se nada da će budući načelnici izraziti spremnost da krenu u realizaciju projekta zeničke žičare koja bi doprinijela turizmu tokom ljetnog i zimskog perioda.