{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekat "SAVA" najneisplativiji u BiH

F
27.10.2009. u 13:17
0
7
Projekat "SAVA" najneisplativiji u BiH
0
Projekat "SAVA" najneisplativiji u BiH
Koncept razvoja gasne mreže u BiH počiva na dijametralnim stavovima kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji se najviše ogleda kroz gasovod SAVA i gasovod Bosanski Brod-Zenica.
Kako je saopćeno danas iz BH Gasa, projekt SAVA je "projekt" koji zagovara firma Slavija Internacional iz Laktaša, dok izgradnju gasovoda Bosanski Brod-Zenica zagovara kompanija BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

BH-Gas se u proteklom periodu u nekoliko navrata obratio javnosti i ukazao da je projekt SAVA najneisplativiji projekt u BiH, jer prolazi dijelom BiH koji uopće nema razvijenu industriju, dok je gustina naseljenosti takva da ne može osigurati dostatnu potrošnju u rezidencijalnom sektoru.

S druge strane, gasovod Bosanski Brod-Zenica prolazi gusto naseljenim dijelom BiH, gdje je industrija zastupljena u dovoljnoj mjeri da osigura isplativost projekta.

Pored ovoga, a u svrhu medijskog predstavljanja, firma Slavija Internacional prezentuje određene podatke za projekat SAVA koji apsolutno nemaju dodirnih tačaka s postojećim niti realnim mogućnostima te imaju za cilj samo zbunjivanje javnosti i stvaranje što bolje slike o projektu.

BH-Gas javno poziva predstavnike firme Slavija Internacional kao vlasnika dodijeljene koncesije za ovaj gasovod da prezentiraju sljedeće podatke o projektu SAVA: studiju izvodljivosti, procjenu potrošnje za kompletnu trasu gasovoda, izvedbeni projekt, konstrukciju finansiranja i osnovu po kojoj će Slavija Internacional osigurati gas putem Srbijagasa.

U BH-Gasu smatraju da bi prezentiranje ovih podataka, ukoliko naravno postoje, bilo korisno za sve učesnike u gasnoj i općenito privredi u BiH te s druge strane za krajnje potrošače.

BH-Gas je pored ovoga spreman na javno suočavanje tehničkih i ekonomskih podatka i parametra s firmom Slavija Internacional o pitanju ovih dvaju projekata da bi javnost bila što bolje informirana o kompletnoj situaciji, odnosno da bi ista procijenila koji je projekt potrebniji BiH u sektoru gasne privrede.

Iz BH-Gasa, također, najavljuju da će 3. novembra održati u Sarajevu sastanak s delegacijom kompanije Srbijagas da bi otvoreno razgovarali i o ovoj temi te da bi pokušali usaglasiti stavove o mogućoj saradnji između BH-Gasa i Srbijagasa, što će s jedne strane BiH omogućiti razvoj u ovom segmentu, a kompaniji Srbijagas ekonomsku isplativost s druge strane. Delegaciju Srbijagasa će predvoditi generalni direktor ove kompanije Dušan Bajatović, dok će pored predstavnika BH-Gasa, sastanku prisustvovati i predstavnici kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: