Vladimir Čižov
0

Projekat "Nabuko" može uspjeti samo ako se uključi Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Projekt izgradnje plinovoda Nabuko imat će smisla jedino ako se u njega uključi Iran, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

"Problem Nabuka je u izvoru plina, a ne u budžetu. Jedina šansa da taj projekt bude uspješan jeste da se osigura pristup iranskim nalazištima", istaknuo je Čižov, a prenijela agencija Itar-Tass.

"Pitanje je u velikoj mjeri političko: ili će Zapad željeti da bombardira Iran ili da od njega kupuje plin", izjavio je Čižov i dodao da drugi problem predstavlja kako nagovoriti predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada da se uključi u projekt Nabuko.

Taj deset milijardi eura vrijedan projekt izgradnje plinoda predviđa da se 3.300 kilometara dugom rutom plin transportira iz kaspijske regije i s Bliskog istoka, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske u distributivni centar u Austriji, odakle bi energent, u više krakova, nastavljao put ka potrošačima u zapadnoj Evropi.

Nabuko, za čiju je realizaciju izvršna vlast EU-a već izdvojila 250 miliona eura, i koji bi predstavljao alternativu ruskoj maršruti za isporuku prirodnog plina, trebalo bi da osigura pet procenata plina potrebnog Evropi

Najveći i praktično nerješiv problem toga projekta je nestašica plina, s obzirom na to da Azerbejdžan i Turkmenistan mogu osigurati najviše tri milijarde kubnih metara plina, dok je za aktiviranje projekta neophodno najmanje 15 milijardi.

Iran bi mogao isporučiti nedostajuće količine, ali ga u tome sprečavaju američke sankcije, navode stručnjaci.