Malezija
0

Projekat gradnje prvog bh. "Halal parka"

Sarajevo-x.com
U Kuala Lumpuru u ponedjeljak je potpisan Memorandrum o razumijevanju o saradnji na projektu prvog "Halal parka" u Bosni i Hercegovini. Memorandum su potpisali direktor Širbegović grupe Faruk Širbegović i predstavnici HDC-a, malezijskog autoriteta u razvoju "Halal" inicijativa.

Potpisivanju Memoranduma, koje je upriličeno u okviru 4. Svjetskog Halal foruma, prisustvovao je i reis Mustafa ef. Cerić.

Planirano je da bh. "Halal park“ bude smješten u Gračanici, u Poslovnoj zoni Širbegović grupe. Trenutna vrijednost projekta se procjenjuje na oko 100 miliona eura i godišnje će donositi oko 500 miliona eura zarade. Za dvije godine, koliko će "Halal parku“ trebati da počne funkcionisati u punom kapacitetu, bit će otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

"Potencijal za proizvodnju prehrambenih proizvoda u BiH trenutno se procjenjuje na četiri milijarde eura. Uzimajući u obzir da muslimani čine oko 50% populacije BiH, mogućnosti za kvalitetnu halal proizvodnju su dosta velike“, kazao je Faruk Širbegović, te dodao: "Malezija i BiH odavno imaju dobre odnose, te nam pričinjava zadovoljstvo da proširimo saradnju na ovaj način, pozivom našim Malazijskim kolegama da iskoriste izvanredne ekonomske mogućnosti koje ima BiH. Za njih su mogućnosti time veće što će moći iskoristiti bosanski "Halal park" kao platformu za izlazak na tržište EU, jer BiH ima trenutno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, gdje se svi proizvodi iz BiH koji se izvoze u EU oslobađaju taksi.“

Potpisivanjem Memoranduma dvije strane su se obavezale na primjenjivanje samo jednog, zajedničkog "Halal" standarda pod OIC-om (Organizacija islamskih zemalja), na dodatne treninge i razvijanje neophodnih vještina, te nastavak bilateralnog trgovinskog razvoja između malezijskih kompanija i kompanija u okviru inicijative bh. "Halal parka“, saopšteno je iz press službe kompanije Širbegović.