Bez obzira na "Čez"
0

Projekat Gacko mora ići dalje

FENA
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Slobodan Puhalac izjavio je večeras da projekat Gacko, iz koga su jučer povlačenje najavili predstavnici "Čeza", mora ići dalje bez obzira u kojim uvjetima.

On je rekao da je pitanje oko projekta Gacko "ozbiljno i ono što se pojavilo u medijima ne može dati pravo obavještenje niti doprinijeti daljem napretku bez obzira u kojim se uvjetima on relizirao".

Puhalac je, odgovarajući večeras na pitanja poslanika SDS-a Vukote Govedarice u Skupštini RS-a tokom rasprave o prvoj tački dnevnog reda, poslinička pitanja i odgovori, kazao da je Studija izvodljivosti za projekte u Rudniku i Termoelektrani Gacko, izrađena od "Čeza", a od beogradskog konsultanta analizirana, "potvrdila niz otvorenih pitanja o kojima je još rano govoriti".

Ta otvorena pitanja, tvrdi resorni ministar, dovela su, pored spora s malim akcionarima, i pitanje samo provođenje projekta.

  • Ono što "Elektroprivreda RS" nije učinila u vezi s ovim projektom je da nije unijela imovinu u "Nove elektrane RS", rekao je Puhalac te istakao da se u cilju rješavanja problema to uvijek može kvantifikovati, ukoliko partner ima volje za to.

Napomenuo je i da su promijenjene okolnosti u trgovini električnom energijom, te da su problemi finansijskog kapitala u široj regiji sigurno uticali i na "Čez" da na "neki način traži odstupnicu".

Resorno ministarstvo se za to, kako je dodao, pripremalo, a uskoro će i Skupština biti upoznata sa stavom oko problema Gacko.

  • Naše šanse nisu male i možemo braniti svoje interese i tražiti izlaz iz ove situacije, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Slobodan Puhalac.

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o poslaničkim pitanjima i odgovorima ministara je još u toku.