{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proizvodnja namještaja u FBiH u padu

F
5.3.2012. u 12:25
0
0
Proizvodnja namještaja u FBiH u padu
0
Proizvodnja namještaja u FBiH u padu
Foto: Arhiv
Proizvodnja namještaja i drugih finalnih proizvoda u Federaciji BiH u 2011. bilježi znatan pad u odnosu na 2010. godinu, izjavila je Feni savjetnica u Privrednoj komori FBiH Šemsa Alimanović.
Prema analizi ove komore, indeks proizvodnje namještaja za 2011. je u padu i u odnosu na proizvodnju u 2010. iznosi 86,7.

Alimanović je kazala da je izvoz namještaja za jedanaest mjeseci prošle godine iznosio 52.089.000 KM i indeks je u odnosu na isti period predhodne godine 110,5.

U tom periodu ostvaren je uvoz namještaja u vrijednosti 8.999.000 KM i na istom je nivou kao godinu ranije.

U oblasti prerade drveta u 2011. indeks proizvodnje je u neznatnom porastu i u odnosu na godinu ranije iznosi 101,5. Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata za jedanaest mjeseci 2011. veća je za 108.000 m³ ili 6,2 posto.

Alimanović je najavila da će članovi Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH na sjednici u četvrtak u Sarajevu razmatrati analizu proizvodnje drvne industrije i šumarstva, kao i prijedlog mjera za unapređenje stanja u industriji namještaja.

Ona je napomenula da je ovaj sektor već duže vrijeme u teškoj situaciji zbog lošeg poslovnog okruženja, nepostojanja zakonske regulative u oblasti šumarstva, izostanka pomoći države za pripremu proizvodnje za izvoz namještaja, velikih finansijskih opterećenja, skupe energije, te problema u vezi nabavke i cijena trupaca.

Na sjednici će također biti govora i o zalihama sirovine i isporukama droprerađivačima, te o radu i planovima Grupacije šumarstva i drvne industrije PKFBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: