biznis
1

Proizvođačke cijene u BiH u januaru više za 1,1 posto

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u januaru su zabilježile rast za 1,1 posto u odnosu na decembar prošle godine, te rast za 1,7 posto u odnosu na januar 2016. godine.

U januaru ove, u poređenju s decembrom prošle godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 1,1 posto, te više za dva posto u odnosu na isti mjesec lani.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u prvom mjesecu ove godine više su za 1,2 posto, za koliko su više i u odnosu na januar 2016. godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u januaru u poređenju s prethodnim mjesecom, porasle su u energiji za 1,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 2,1 posto, te netrajnim proizvodima za 0,3 posto, dok su opale u kapitalnim proizvodima za 1,1 posto.

Proizvođačke cijene u januaru ove, u odnosu na januar 2016. godine, više su u energiji za 4,8 posto, te intermedijarnim proizvodima za 2,3 posto, dok su opale u kapitalnim proizvodima za 1,7 posto, te trajnim potrošačkim dobrima za 0,7 posto.