biznis
0

Proizvođači voća u Unsko-sanskom kantonu dobili 10.000 sadnica maline

FENA
Zahvaljujući uspješnoj saradnji Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona (USK) i rasadnika "HiH Fruit" iz Bugojna, za 12 proizvođača voća u ovom kantonu osigurana je donacija od deset hiljada sadnica maline.

"Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona već nekoliko godina uspješno sarađuje s najvećim rasadnikom jagodičastih voćnih vrsta u našoj zemlji ”H i H Fruit” iz Bugojna. Donaciju od 10.000 sadnica maline odlučili smo podijeliti voćarima iz općina Cazin, Bihać, Velika Kladuša i Bosanska Krupa. Pod jagodičastim voćem trenutno se u USK-u nalazi 160 hektara, a sadnjom ovih 10.000 sadnica površine će biti uvećane za 1,2 hektara", izjavio je direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a Smail Toromanović.

U Zavodu procjenjuju da će ove godine proizvođači iz USK-a na tržište Evropske unije izvesti oko 300 tona svježe maline.

Proizvodnja ovog i drugih vrsta jagodičastog voća u ovom dijelu BiH iz godine u godinu je intenzivnija, što ilustruju podaci o stalnom povećanju i broja poljoprivrednika koji se odlučuju za ovu granu poljoprivrede i zasađenih površina, navodi RTV Cazin.